Veel mensen willen wel klimaatbewuster leven maar weten niet altijd hoe of vinden het te duur. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 mensen aan de vooravond van de klimaattop in Parijs. 

De helft  (51%) zegt dat ze graag wat meer voor het klimaat zouden willen doen in hun dagelijks leven.  Van de ondervraagden noemt 56 procent zich tamelijk klimaatbewust, 7 procent heel klimaatbewust en 34 procent vindt dit niet of nauwelijks van zichzelf.

In het onderzoek werd een aantal maatregelen voorgelegd die mensen zelf kunnen nemen voor het klimaat. Sommige blijken al aardig ingeburgerd. Zo hebben de meeste deelnemers een energiezuinige CV ketel, een goed geïsoleerd huis en spaarlampen of LED –lampen. Meer vergaande maatregelen als korter douchen en de thermostaat lager zetten zijn minder populair. Een kwart (28%) zet het thermostaat meestal niet hoger dan 18 graden.

Vleesvrije dagen in opmars

Het aandeel mensen dat minder vlees eet neemt toe. Acht van de tien deelnemers (80%) eet één of meerdere dagen per week geen vlees. In 2009 was dit nog zes van de tien.

Tweederde (68%) vervangt al twee of meer dagen per week het stukje vlees door iets anders.

Geld belangrijk

Bij de energiebesparende keuzes die mensen maken gaat niet voor iedereen in de eerste plaats om het klimaat. Voor iets meer dan de helft (56%) is geld besparen de belangrijkste drijfveer. Een derde (37%) doet het vooral voor het klimaat.

Zie ook: Meerderheid voor duurzame energie

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 18.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical.

Download

Download

update
clock 27-11-2015 15:11

Tips voor klimaatbewuster leven

Hoe kun je zelf iets doen tegen klimaatverandering? Ingrid Aaldijk, projectleider klimaat van Milieucentraal geeft enkele tips:

-Minder lang douchen. Gemiddeld staan we zeven minuten onder de douche. Als heel Nederland één minuutje minder lang doucht, vermindert dat de uitstoot van broeikasgas CO2 flink.

-25 % van je CO2-uitstoot ontstaat bij de productie van de voeding die je eet. Wat helpt is minder vlees eten. Maar ook kun je vaker van de seizoenen eten: producten uit de volle grond of met de boot geïmporteerd. Dus geen ingevlogen producten.

-Voorkom voedselverspilling. We gooien 50 kilo per persoon per jaar weg. Probeer dat met de helft te verminderen, dat maakt een groot verschil, ook in je portemonnee. Dus bewuster inkopen en vaker koken met restjes.

-Vervoer: dit is ook een kwart van je CO2-uitstoot. Beperk korte ritjes met de auto en pak de fiets. Omdat de motor nog moet opwarmen stoot ie op dit soort ritjes extra schadelijke stoffen uit.

-Stook zuinig, sluit tussendeuren en zet de thermosstaat laag in ruimtes waar je niet bent.

Kijk hier voor meer tips van Milieucentraal