Een meerderheid van de FNV-leden wil het liefst Ton Heerts als nieuwe voorzitter. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 3600 FNV-leden. Van de ondervraagde leden die de afgelopen week hun stem uitbrachten kiest 59 procent voor Heerts; 39 procent geeft de voorkeur aan tegenkandidaat Corrie van Brenk.

De rol die Heerts als FNV-interim-voorzitter speelde bij het sluiten van het sociaal akkoord is voor 79 procent van zijn aanhangers een belangrijke reden om op hem te stemmen. Zijn achterban is tevreden met de huidige koers van de partij: 80 procent vindt dat het accent ook de komende jaren op het sluiten van compromissen moet liggen.

Van Brenk-stemmers ontevreden over koers

Van Brenk belichaamt een heel andere stroming binnen de FNV. Van haar aanhangers vindt driekwart (75%) dat de vakbeweging het afgelopen jaar te weinig is opgekomen voor hun belangen. En bijna tweederde (64%) hoopt dat de FNV het polderen de komende jaren verruilt voor actie. Een Van Brenk-stemmer zegt: “Met dat gelul in zaaltjes schieten we geen fluit op. Corrie heeft tenminste ballen.” De achterban van Van Brenk bestaat dan ook voor een groot deel uit SP-stemmers, terwijl Heerts vooral populair is onder PvdA’ers.

Als interim-voorzitter heeft Heerts ruim voldoende draagvlak onder de FNV-leden: 71 procent van alle ondervraagde leden heeft vertrouwen in hem. Toch is slechts een derde (35%) tevreden met de manier waarop de vakbeweging zich het afgelopen jaar opstelde naar werkgevers en kabinet; de meerderheid (56%) vond de houding te soft.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.