Kiezers die in 2012 PvdA of D66 stemden zeggen vaker dan anderen dat ze meer geneigd zijn op GroenLinks te stemmen door de aanstelling van Klaver. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 10.000 mensen.

Er is onder de leden van het Opiniepanel begrip voor het opstappen van Bram van Ojik als partijleider van GroenLinks. Twee derde  (68%) van de deelnemers heeft begrip voor de keuze van de GroenLinkser, die ook stopt als Kamerlid.

Jesse Klaver volgt Van Ojik op als fractieleider.  De grootste groep denkt dat de benoeming van Klaver als fractieleider de partij geen windeieren zal leggen; vier op de tien (40%) denken dat Groenlinks hierdoor zal stijgen in de peilingen.

Als wordt gevraagd naar een typering van Klaver worden, naast ‘jong’, vooral positieve eigenschappen genoemd. Mensen noemen hem  onder andere ‘ambitieus’, ‘gedreven’ en ‘intelligent’. Zijn leeftijd wordt zowel als voordeel als als nadeel gezien. Ook noemen veel mensen het woord ‘snotneus’. Oud-presentator Fons de Poel noemde Klaver onlangs zo in een uitzending van Brandpunt.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 10.055 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 12 mei 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.