"Het lijkt er zo ongeveer op dat je er als partij niet meer bij hoort, als je géén plan tegen immigratie hebt", concluderen Joost Vullings en Gijs Rademaker in de vlog 'De Peiling met Joost & Gijs'.

Een scherper immigratiebeleid is al lang niet alleen nog maar een ambitie van de PVV. De ene na de andere partij komt met ideeën over het thema immigratie.

Harde uitspraken

Vooral het CDA grossierde deze maand in harde uitspraken. Kamerlid Madeleine van Toorenburg lanceerde bijvoorbeeld een plan om uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan hun terugkeer strafbaar te stellen.

Maar waarom stemde ze vervolgens zelf tóch tegen toen de PVV haar idee vorige week in de Tweede Kamer lanceerde? "Dat kan ik heel goed uitleggen", vertelt ze in de vlog.

Lees ook

Slim profileren

En partijen storten zich dus op het thema immigratie, terwijl Gijs ziet dat dit onderwerp helemaal niet bovenaan staat bij de kiezers. "Toch is het slim om je juist hierop te profileren", vult Joost Vullings aan.

Het CDA zakte drie zetels in De Peiling van januari van EenVandaag/Ipsos, terwijl FVD juist in de lift zit. Die partij stijgt deze maand twee zetels, maar sinds september kreeg Forum er maar liefst vijf bij.

Vlog

Elke maand struinen opiniepeiler Gijs Rademaker en politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag door de wandelgangen van de Tweede Kamer in Den Haag. Met de uitslag van de maandelijkse zetelpeiling confronteren ze winnaars en verliezers en bespreken ze de verschuivingen.

De Peiling met Joost & Gijs aflevering 2

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.