De bronzen plak is binnen. Met ruim 130 dagen op de teller staat de formatie op plek drie van langst durende formaties ooit. Voorlopig.

Goud lijkt hoog gegrepen; om de formatie van Van Agt I in te halen (208 dagen) moet er nog bijna drie maanden onderhandeld worden. En VVD, CDA, D66 en de CU zeggen er juist alle vertrouwen in te hebben dat het ze lukt. Zilver dan? De vorming van het kabinet Den Uyl duurde 163 dagen. Nog een maand. Zou kunnen. Een week zomervakantie kunnen we sowieso optellen: 140. En erg vlot lopen de onderhandelingen niet, als we Pechtold moeten geloven. "Er zijn nog geen meters gemaakt, maar wel centimeters", zo zei hij vlak voor het reces, waarna hij eens te meer benadrukte dat er grote verschillen tussen de partijen bestaan. 

De Stemming

Kiezers zien die verschillen ook: een coalitie met de CU was -net als voor Pechtold- voor D66-kiezers de minst favoriete optie. En hoewel dit wel de favoriete combi van CU-stemmers is (immers, de enige waar hun partij in voorkomt), zijn ook zij niet blind voor de verschillen met andere partijen, blijkt uit eerder onderzoek onder het Opiniepanel. Zowel D66- als CU-stemmers hebben bijvoorbeeld liever een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen, dan dat hun partij toegeeft op immateriƫle kwesties. Maar zolang dat niet gebeurt, blijven de kiezers hun partij trouw. In tegenstelling tot in 2012, toen vooral de PvdA alleen al kiezers verloor toen ze gingen onderhandelen met de VVD, blijven D66 en de CU nog altijd stabiel in De Stemming. Ook bij het CDA gebeurt weinig, terwijl de VVD dan weer wat wint, dan weer wat verliest.

Of die zilveren plak gehaald wordt, valt nog te bezien. Net zo min is zeker wat kiezers doen als bekend wordt welke compromissen zijn gesloten. Maar zolang de partijen geen meters maken, doen kiezers dat ook niet.