Vandaag start 'Ga voor gezond!', een campagne om de ongezonde levensstijl van kinderen aan te pakken. Al jarenlang probeert de overheid met campagnes mensen gezonder te laten leven. Ondertussen worden Nederlanders alleen maar dikker: 15% van de kinderen heeft overgewicht. Betekent dit dat de gezondheidscampagnes niet werken?

‘Terug naar de gezonde basis’, 'Snoep verstandig, eet een appel', 'Het gevaar van te zwaar’ , ‘De Schijf van Vijf’, ‘Flashen’, ‘Zeg eens vaker nee’, ‘het Nationale Gezondheidsplan’ ... en dan nu 'Ga voor gezond'. Volgens de nieuwe campagne is school dé plek om kinderen te leren gezonder te leven. Een groeiend aantal kinderen is te dik, beweegt te weinig, ontbijt niet en drinkt op steeds jongere leeftijd alcohol. Jamie Oliver heeft met zijn 'wortelcampagne' bereikt dat in schoolkantines alleen nog gezond eten bereid wordt. Maar dit had een averechts effect. Nu staan 'fastfood mums' 's middags op het schoolplein 'fish&chips' te bakken. Tweederde van de Britten geloven niet in de gezondheidscampagnes. Hoe zit dat in Nederland? Werken de campagnes wel?In EénVandaag buigt professor Harry van der Wiel, van Medische Psychologie, zich over de zin en onzin van gezondheidscampagnes. Ook spreekt EénVandaag met Goof Buys van het NIGZ en bedenker van de campagne 'Ga voor gezond!' en Barbara de Loor, die ook het Tv-programma 'de Afvallers' presenteert.

Uitslag enquête: 'Strengere regels voor snoep op school'

De verkoop van snoep op school moet worden verboden en er moeten strengere regels komen voor het aanbod van voeding in het onderwijs. Dat vindt een ruime meerderheid van de leden van het EénVandaag Opiniepanel.De overheid probeert al jaren met campagnes via de media de bevolking te informeren over gezond leven. Veel mensen zijn bekend met deze voorlichting. Het effect ervan lijkt echter gering: een meerderheid van de panelleden heeft geen boodschap aan de campagnes. Slechts één op de drie respondenten volgt de adviezen vaak op. Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden noemt de advertenties en spotjes 'betuttelend'.Vandaag gaat de campagne 'Ga voor gezond!' van start op 1000 basisscholen. Uit de enquête, die gisteren en vandaag gehouden is onder ruim 16.000 leden van het opiniepanel blijkt dat bij kinderen in het basis- en middelbaar onderwijs in de meeste gevallen de ouders bepalen wat hun kind op school eet. In 20 procent van de gevallen bepaalt het kind dat zelf. De school speelt een minimale rol.Veel respondenten pleiten voor een grotere rol van scholen en de overheid als het gaat om het voedingsaanbod op scholen. Een meerderheid vindt dat snoep in de schoolkantine verboden zou moet worden (57 procent) en dat de overheid strengere regels moet opstellen voor het aanbod van voeding en snoep op school (66 procent).