De PVV blijft stijgen: deze maand krijgt de partij van Geert Wilders er twee zetels bij en komt op 36 zetels. Dat blijkt uit De Stemming, de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Voor het eerst is de PVV daarmee virtueel groter dan de coalitiepartijen VVD (21 zetels) en PvdA (11 zetels) samen. Nooit eerder haalde de PVV zoveel zetels in De Stemming. Het zijn vooral zorgen over de vluchtelingenproblematiek die kiezers richting de PVV doen bewegen. 

Verschillende politiek leiders lieten de afgelopen tijd weten niet met de PVV te willen samenwerken. De zetelwinst van de PVV is nu echter zo groot dat het, met een verkiezingsuitslag als deze, zeer lastig zou worden om de partij bij coalitievorming te negeren. Zelfs de overige vier grootste partijen (VVD, D66, SP, CDA) tellen gezamenlijk nog geen meerderheid. Een ‘linkse' coalitie van vijf partijen (SP/PvdA/GroenLinks/D66/PvdD) zou op slechts 59 zetels uitkomen, een ‘rechtse’ coalitie van 6 partijen (VVD/D66/CDA/CU/SGP/50PLUS) op 72 zetels. 

Premier Wilders?

Een opiniepeiling onder ruim 23.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel wijst uit dat een meerderheid (59%) vindt dat de PVV, als ze bij verkiezingen de grootste wordt, ook zou moeten meeregeren. Politieke achterbannen denken hier echter heel verschillend over. De PVV-stemmers zijn als enige echt vóór, de achterban van VVD, SP en CDA is verdeeld. Kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks zijn tegen deelname van de PVV, ook al wordt die partij de grootste. Op de vraag of Wilders een geschikte premier voor Nederland zou zijn, reageren alleen PVV-kiezers (64%) positief.

De virtuele zetelstand in De Stemming is nu als volgt:

VVD 21 (-2), PvdA 11 (-), PVV 36 (+2), CDA 17 (-2), SP 19 (+1), D66 17 (-2), GL 7 (-2), CU 8 (+2), SGP 4 (+1), PvdD 5 (+2), 50PLUS 5 (-) 

Over De Stemming

Het onderzoek is uitgevoerd van 23 tot en met 26 oktober 2015. Er hebben 2509 mensen meegedaan.

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 3000 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Het onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel is uitgevoerd van 23 tot en met 27 oktober. Er hebben 23.469 mensen meegedaan.

Lees ook