Zowel de PVV als de VVD verliezen deze maand zetels. De PVV verliest 2 zetels en komt op 33. De VVD zakt van 25 naar 22. Dat blijkt uit De Stemming, de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Vorige maand steeg de VVD nog vier zetels. Die ‘winst’ is dus weer verdwenen.

Krachtsverhoudingen blijven gelijk

Ondanks deze verliezen blijven de relatieve krachtsverhoudingen in Den Haag gelijk. 

Met 33 zetels sluit de PVV het jaar af als grootste partij, net als in 2014. De VVD blijft de tweede partij. Op vrijwel gelijke hoogte staat het CDA, dat 2015 eindigt met 21 zetels (+1). De PvdA staat voor de vierde maand op rij op 11 zetels en is daarmee de zesde partij van Nederland.

D66 stijgt voor het eerst in vier maanden

Voor het eerst sinds augustus wint D66 zetels in De Stemming. De partij stijgt in december van 15 naar 18 zetels. Ook de SP (19, +2) en GroenLinks (8, +1) stijgen.

De virtuele zetelstand in De Stemming is nu als volgt:

VVD 22 (-3), PvdA 11 (-), PVV 33 (-2), CDA 21 (+1), SP 19 (+2), D66 18 (+3), GL 8 (+1), CU 6 (-2), SGP 4 (+1), PvdD 3 (-1), 50PLUS 5 (-).

Terugblik op 2015

Als we terugkijken naar het afgelopen jaar zijn de meeste partijen relatief stabiel gebleven, kleine pieken en dalen daargelaten. Slechts enkele partijen hebben een duidelijke en meer consequente verandering laten zien. De PVV is wat betreft zetels de grootste winnaar van 2015. De partij begon 2015 als de virtueel grootste partij met 26 zetels, en bleef dat bijna het gehele jaar. 

Ook GroenLinks steeg, met een piek in mei, toen Jesse Klaver aantrad als partijleider. De partij eindigt 2015 met acht zetels, het dubbele aantal van waar het dit jaar mee begon. Het zetelaantal van D66 vertoont juist een vooral dalende lijn. In meer dan de helft van alle peilingen van 2015 verliest de partij minimaal één zetel. 

Over De Stemming

Het onderzoek is uitgevoerd van 23 tot en met 27 december 2015. Er hebben 2670 mensen meegedaan.

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 3000 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.