De PVV heeft op dit moment virtueel zes zetels in het Europees Parlement. Hiermee pakt de partij twee dagen voor de Europese verkiezingen de koppositie: VVD, D66 en SP volgen met 4 zetels. Dit blijkt uit de Europese Stemming van EenVandaag en GfK.

De stijging bij de PVV is deels te verklaren doordat ze profiteren van twee restzetels. Vanaf 2009 is het CDA namens Nederland de grootste partij in het Europees Parlement met 5 zetels: in de laatste zetelpeiling dalen ze naar drie zetels.

Op basis van de laatste peiling zal de verdeling van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement als volgt zijn, in vergelijking met de huidige situatie: PVV 6 (+2), SP 4 (+3), D66 4 (+1), VVD 4 (+1), CDA 3 (-2), PvdA 2 (-1), CU/SGP 2 (-), GroenLinks 1 (-2).

Vanavond presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van De Stemming in EenVandaag.

Over De Stemming

De Stemming is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 2500-3000 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Alle actuele informatie over de peiling van deze maand vindt u 21 mei vanaf 12:00 uur op www.destemming.nl