Na een korte opleving daalt de steun voor de coalitie in de eerste maand van 2014 naar 40 zetels. De PvdA daalt - in vergelijking met december - twee zetels (16), de VVD blijft staan op 24 zetels. Dit blijkt uit De Stemming, de zetelpeiling van EenVandaag in samenwerking met GfK Intomart. 

Twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt de korte opleving van het draagvlak van de coalitie hiermee te stagneren.

Vanaf september kreeg de coalitie er de afgelopen maanden in totaal 8 zetels bij. Voor het eerst in vier maanden zakt de coalitie nu met twee zetels. Eén van de partijen die hiervan profiteert is de PVV: de partij blijft de grootste en stijgt door naar 29 zetels (+3). Naast de PV stijgt ook de SP naar 22 zetels (+2).

De zetelverdeling is nu als volgt, in vergelijking met decemer 2013: PVV 29 (+3), VVD 24 (-), SP 22 (+2), D66 19 (-1), PvdA 16 (-2), CDA 16 (-3), ChristenUnie 7 (+1), 50Plus 7 (-), GroenLinks 4 (-), SGP 3 (-), PvdD 3 (-).

Vanavond zal PvdA-leider Diederik Samsom in EenVandaag reageren op de zeteldaling van de PvdA en blikt hij vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen.

Gijs Rademaker zal de uitslagen van De Stemming vandaag presenteren op Radio EenVandaag (Radio 1, 14:00 uur) en in de tv-uitzending van EenVandaag. Verder in Radio EenVandaag een gesprek met Paul ter Linden, hij stapte uit de PVV-gemeenteraadsfractie in Den Haag. 

Over De Stemming

De Stemming is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van 2300 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

 

Radio EenVandaag: Gesprek met Paul ter Linden