Het mag inmiddels een traditie genoemd worden: de verwachtingen voor 2017 van het EenVandaag Opiniepanel. Het is koffiedik kijken, zoals sommige panelleden zelf al terecht opmerkten, maar hier volgen de voorspellingen voor 2017 volgens 29.000 deelnemers aan het verwachtingenonderzoek.

Tweede Kamerverkiezingen

  • De PVV wordt de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart, zo denkt zes op de tien (61%) deelnemers. Toch zal de PVV niet de minister-president leveren, 34% denkt dat Mark Rutte opnieuw premier wordt. Eén op de vijf (20%) denkt wel dat PVV-leider Wilders de volgende minister-president wordt.
  • De coalities die de deelnemers het liefst zien regeren vanaf 2017 zijn die van PvdA-D66-GroenLinks-SP of VVD-CDA-D66.

Europa

  • De helft (51%) denkt dat de aanpak van de vluchtelingenproblematiek de EU het komende jaar verder gaat verdelen, 13% denkt dat die aanpak meer eenduidig wordt
  • De grootste groep (48%) verwacht niet dat Marine Le Pen gekozen zal worden tot nieuwe president van Frankrijk, 35% denkt wel dat zij president Hollande zal gaan opvolgen
  • Angela Merkel wordt niet opnieuw gekozen tot bondskanselier van Duitsland, denkt de helft. Vier op de tien (41%) denkt wel dat de Duitsers haar een nieuwe termijn gunnen.

Internationale verhoudingen

  • De verhouding tussen Europa en de Verenigde Staten zullen onder de nieuwe president Trump gaat minder goed worden, denken vier op de tien deelnemers (41%). De helft (51%) denkt niet dat het aantreden van Trump verschil zal gaan maken voor de verstandhouding.
  • Ook de relatie tussen Europa en Rusland gaat in 2017 verder verslechteren, verwacht de helft (53%) van de deelnemers. 34% denkt dat de verhouding hetzelfde blijft. 
  • De opmars van IS het afgelopen jaar is gestopt, zo denkt een meerderheid. Slechts één op de tien (9%) deelnemers verwacht dat IS in 2017 meer gebied gaat veroveren.

Sport

  • 2017 wordt (nog?) niet het jaar van Max Verstappen, slechts twee op de tien (19%) denkt dat hij komend jaar wereldkampioen wordt in de Formule 1
  • Feyenoord is winterkampioen maar of de ploeg ook in het voorjaar de schaal omhoog houdt is nog maar de vraag: 32% denkt van wel, 38% denkt van niet

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 29.163 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 12 tot en met 22 december 2016. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Download