Na een aantal nieuwe geweldsincidenten het afgelopen weekend tegen conducteurs is de discussie om agressie tegen treinpersoneel tegen te gaan opnieuw opgelaaid. 

Een nieuwe maatregel die daarbij werd geopperd is het uitrusten van treinpersoneel met pepperspray en een wapenstok. Eerder kondigden de overheid en de Nederlandse spoorwegen ook al een aantal maatregelen aan om agressie tegen treinpersoneel tegen te gaan. De conducteurs en machinisten uit het EenVandaag Opiniepanel deelden hun ervaringen met ons op het gebied van agressie en vertelden wat ze vinden van de nieuwe maatregelen.

Geen warm onthaal pepperspray

Deelnemers reageren verdeeld op de maatregel om treinpersoneel uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Een deel van de ondervraagden vindt dit een goed idee, maar er zijn ook tegenstanders. 

“Zolang ze met meerdere personen zijn, een goed idee. Als ze alleen zijn wat minder. Beveiliger kan dan met zijn eigen wapen worden belaagd”

“Tegen dit soort mensen helpt deze uitrusting echt niet. Het maakt ze alleen maar agressiever - helaas”

“Pepperspray of wapenstok is en blijft een wapen en dat moet je aan politie overlaten niet aan NS personeel”

Rol passagiers twijfelachtig

Reizigersvereniging Rover suggereert dat treinreizigers zelf betrokken moeten worden om agressie tegen te gaan.  Ook hierover zijn de deelnemers verdeeld. 

“De reiziger kan zeer zeker een positieve rol spelen in het de-escaleren van agressie zowel in de trein als gewoon op straat of in het uitgaansleven”

“Het idee op zich is goed, maar vaak staat in de praktijk iedereen te kijken als er iets gebeurt en doet niemand iets”

“Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om de medewerkers te beschermen. Dat kun je niet bij je klanten neerleggen”

Oplossing: meer personeel

Uit de reacties van deelnemers blijkt vooral dat er behoefte is aan extra personeel. Ze zien het liefst dat er op alle trajecten altijd minimaal twee conducteurs op de trein zitten.  Nu gebeurt dat alleen nog maar op risicotrajecten. 

“Het wachten voor mijn gevoel is tot er doden gaan vallen. Nee vanaf nu alle treinen tussen 22.00 en 7.00 in ieder geval dubbel bemensen!”

“Er moet structureel meer personeel op de trein. Niet alleen ‘s avonds maar ook in het weekend als er dronken mensen naar huis gaan. De leiding moet eens echt achter ons gaan staan!”

“Mijn idee is niet goedkoop, maar moet veiligheid altijd goedkoop? het gaat om mensen die veilig hun werk moeten kunnen doen”

Over het onderzoek

EenVandaag ging de afgelopen weken drie keer in gesprek met de conducteurs en machinisten uit het EenVandaag Opiniepanel naar aanleiding van de recente incidenten. Zij deelden hun ervaringen op het gebied van agressie en vertelden wat zij vinden van de nieuwe maatregelen. Dit gebeurde in open vragen en in een online forum. In totaal deden 36 conducteurs en machinisten mee.