Het CDA wil dat vluchtelingen alleen nog tijdelijk opgevangen worden in ons land en dat ze slechts bij uitzondering een asielstatus krijgen. 

De CDA-kiezers zijn barmhartiger: 53 procent wil dat ons land in 2017 vluchtelingen blijft opnemen, vaak met de intentie dat ze juist wel de asielprocedure mogen starten om hier te blijven. Zoals een CDA-kiezer zegt: 

'Altijd moeten wij mensen die vluchten uit oorlogsomstandigheden met open armen ontvangen. Vanuit onze christelijke waarden is dat een menselijke plicht.

Coalitie over rechts

De CDA-kiezers zijn het met Buma eens dat een coalitie op links niet de voorkeur heeft. Vier op de tien (43 procent) zien het liefst dat het CDA na de verkiezingen in een coalitie stapt met vooral een rechtse koers. De ideale coalitiepartners zijn volgens CDA-stemmers D66 en VVD, op enige afstand gevolgd door de ChristenUnie. Gekeken naar De Stemming, de zetelpeiling van EenVandaag en onderzoeksbureau GfK, zou deze coalitie op dit moment geen meerderheid krijgen maar blijven steken op 67 zetels. 

De partij die door CDA-kiezers dan als vierde coalitiepartner wordt genoemd is de PvdA. Met deze partij erbij zou deze coalitie een nipte meerderheid (79 zetels) hebben. Vrijwel geen enkele CDA-kiezer wil het CDA na 15 maart in een oppositierol. 

‘Zittenblijven’ op de middelbare school verbieden slecht plan 

Uit de doorberekeningen van het Centraal Planbureau bleek eerder dat het CDA 300 miljoen wil besparen door het blijven zitten op middelbare scholen te verbieden. Leerlingen zouden door middel van Summer Schools in de zomer bijgespijkerd moeten worden waardoor ze niet een heel jaar opnieuw hoeven doen.

EenVandaag deed eerder onderzoek onder honderden jongeren die zijn blijven zitten op de middelbare school. Hoewel deze jongeren aan het begin baalden dat ze een jaar over moesten doen, ondervonden ze al snel de positieve punten.

Tweederde van deze jongeren zegt dan ook dat het achteraf goed voor ze is geweest dat ze zijn blijven zitten. Zoals een deelnemer zegt: 'Ik vond het erg, maar achteraf ben ik blij dat ik ben blijven zitten. Ik deed daarna alleen maar extra mijn best en ging beter nadenken over mijn toekomst. Als ik niet was blijven zitten had ik er waarschijnlijk met de pet naar gegooid.'

Veel zittenblijvers die meededen aan het onderzoek zeggen dat een jaar opnieuw doen hun zelfvertrouwen vaak heeft vergroot en dat het ze juist motiveerde om meer hun best te doen.