Twee Nederlandse militairen zijn deze week in Uruzgan om het leven gekomen door een bermbom en een schietincident. In EénVandaag reageert de commandant der Strijdkrachten Van Uhm op de incidenten.

Het is voor de troepen in Afghanistan en het thuisfront in Nederland een zwarte week. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm benadrukte bij het bekendmaken van het slechte nieuws dat de maatschappelijke steun in Nederland belangrijk is. In EenVandaag vanavond onder meer een overzicht van de Nederlandse steun voor de missie in Afghanistan en een analyse van de Taliban-activiteit door defensie-specialist Ko Colijn.

Gesneuvelde militairen beïnvloeden steun voor missie Uruzgan niet

Dodelijke slachtoffers in Uruzgan hebben nauwelijks invloed op de steun voor de missie. Dit blijkt uit onderzoek van EénVandaag. We hielden een peiling onder het EénVandaag Opiniepanel voor en na het sneuvelen van twee militairen de afgelopen dagen. Eind vorige week was 31 procent voor de missie in Uruzgan, vandaag is dat 38 procent. Het aantal tegenstanders ligt vrijwel gelijk, vorige week was dat 57 procent, vandaag 56 procent.

De uitslag van vandaag ziet er als volgt uit:

Draagvlak constant

EénVandaag peilt het draagvlak voor de missie sinds de start in augustus 2006. Het aantal voor- en tegenstanders blijft vrij constant. Altijd is er een meerderheid tegen de missie en schommelt het aantal voorstanders tussen de 30 en 40 procent. Actuele gebeurtenissen lijken weinig invloed te hebben.

De onderstaande tijdslijn laat de steun voor de missie in de loop van de tijd zien.

De volledige uitslag vind u hier.

Blijft de steun voor Uruzgan?