De ABN AMRO moet in handen van de Nederlandse Staat blijven en niet verkocht worden. Dit vindt 60 procent van de deelnemers in een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 10.000 leden van het Opiniepanel. Een derde (30%) vindt dat de bank binnen een jaar naar de beurs gebracht moet worden.

Voorstanders van een staatsbank zeggen dat we eerst de miljarden moeten terugverdienen die de Staat de afgelopen jaren in de ABN AMRO gestoken heeft. Bovendien vinden ze dat de commotie rond de salarisverhoging van de top van de bank bewijst dat de bank nog niet op eigen benen kan staan. Ze vrezen dat er nieuwe problemen zullen ontstaan en er weer nieuwe staatssteun gevraagd gaat worden.

De ondervraagden die de bank willen verkopen gebruiken als voornaamste argument dat een bank niet bij de overheid thuishoort. Zij zien de ABN liever gerund door vakmensen, en politici zijn geen bankiers. 

De ondervraagden die de bank willen verkopen gebruiken als voornaamste argument dat een bank niet bij de overheid thuishoort. Zij zien de bank liever gerund door vakmensen, en politici zijn geen bankiers. Ze willen het geld dat verdiend wordt met de verkoop van de bank investeren in zaken als onderwijs en het bedrijfsleven.

Achterban politieke partijen

Onder de kiezers van de politieke partijen die aan het onderzoek deelnamen is nergens een meerderheid voor een beursgang. De achterbannen van de VVD en D66 zijn verdeeld. De ondervraagde kiezers van SP (80%), PVV (72%) PvdA (66%) en CDA (61%) zijn in meerderheid voor het behoud van een staatsbank. De helft van alle ondervraagden (54%) is voorstander van het plan van Roemer om van de ABN Amro een volksbank in handen van de overheid te maken. 

Vertrouwen in banken laag

Het vertrouwen in banken in het algemeen is sinds de bankencrisis laag. Na de commotie van de afgelopen weken bedraagt het 19 procent. Een jaar geleden was dat nog 33 procent. Het vertrouwen in de ABN AMRO is vandaag nog lager: 13 procent. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op maandag 30 maart 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.