Een meerderheid vindt dat de Formule 1-race in Zandvoort geschrapt moet worden als de stikstofnorm wordt overschreden. De race is niet belangrijk genoeg om een uitzondering te maken.

Dat zeggen 23.916 leden van het Opiniepanel in een onderzoek van EenVandaag. Door het stikstofbesluit zou ook de Formule 1-race in Zandvoort onzeker worden. Minister Bruno Bruins van Sport zei eerder er alles aan te doen om de race toch door te laten gaan. De Formule 1 zou dan wel een vergunning krijgen krijgen terwijl andere projecten, zoals de bouw van woningen en wegen, die niet krijgen door het stikstofbesluit.

Minderheid voor uitzondering

Slechts een derde (35 procent) vindt dat er een uitzondering op het stikstofbesluit van de rechter moet komen om de Formule 1-race door te laten gaan. De grootste groep (58 procent) is daar tegen. Veel mensen zijn verontwaardigd over de prioriteiten van de minister: "Het land is in rep en roer vanwege de stikstofcrisis en dan zegt een minister dit omwille van vermaak. Dat is echt absurd!"

Een deel van deze tegenstanders heeft niets met autosport, maar we zien in het onderzoek ook liefhebbers een grens trekken: "Ik was oprecht blij dat de race naar Zandvoort kwam, maar om nou te zeggen dat het belangrijker is dan onze boeren en starters die een huis nodig hebben? Nee." Dat sentiment zien we terug bij de meeste ondervraagden. 59 procent vindt het houden van de race niet belangrijk genoeg als daarmee de norm wordt overschreden.

Binnen kabinetspartijen alleen grootste groep VVD'ers voor uitzondering

Opvallend is het verschil in steun voor het voornemen van minister Bruins tussen coalitiekiezers. Alleen binnen de VVD zien we, weliswaar een lichte, voorkeur om de race toch te organiseren. 51 procent van hen is voor; 43 procent is tegen. Hoe anders is dat bij kiezers van coalitiegenoten D66, CDA en CU. Daar vindt respectievelijk 55, 70 en 76 procent dat er geen uitzondering moet worden gemaakt voor de Formule 1-race.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 8 tot en met 10 oktober 2019. Aan het onderzoek deden 23.916 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden.