Pepernoten, marsepein en banketletters: de Sint neemt zakken vol met snoepgoed mee uit Spanje. Maar wat vinden we nu het allerlekkerst? EenVandaag vroeg het aan 75.000 mensen. Winnaar: de chocoladeletter.

Een op de drie deelnemers (34 procent) kiest voor de chocoladeletter als zijn of haar favoriete Sint snoepgoed. Kruidnoten, die ook vaak pepernoten worden genoemd, eindigen op de tweede plaats (30 procent). Een op de vijf (19 procent) eet het liefst gevuld speculaas. Ook banketletters, marsepein en chocolade kruidnoten gaan erin als koek.

'Alles even lekker'

De deelnemers mochten maximaal twee antwoorden aankruisen, maar velen vonden dat toch wel moeilijk. "Jammer dat ik niet alles mag aankruisen, ik vind het allemaal even lekker", zo verzucht iemand. Zij zijn blij dat de zoetigheden al vanaf september in de winkel liggen. Anderen vinden het wel vroeg genoeg 'als de stoomboot in zicht is'.

"Tijdens het Sinterklaasfeest staat hier een grote schaal op tafel met strooigoed, kruidnoten met diverse smaakjes, breek- en gevulde speculaas, chocolade lettertjes en figuurtjes, schuimpjes, spekjes... Gezellig én lekker!", zegt een liefhebber.

Jonge vrouwen willen chocolade kruidnoten

Hoewel zowel mannen als vrouwen het liefst een chocoladeletter in hun schoen vinden zijn er ook verschillen tussen de seksen. Zo eten vrouwen veel liever chocolade kruidnoten dan mannen.

Jongeren hebben een voorkeur voor kruidnoten. Bij de groep onder de 35 jaar is deze lekkernij zelfs populairder dan de chocoladeletter. Ook kiezen zij opvallend vaak voor de chocolade variant van de kruidnoten. Oudere deelnemers noemen opvallend vaak spontaan 'borstplaat'. Een enkeling denkt nog wel eens met weemoed aan de chocolade sigaretten: "Maar ja, dat kan tegenwoordig niet meer."

info

Het toplijstje van het favoriete Sinterklaas snoepgoed ziet er zo uit:

1. Chocolade letters 34 procent
2. Kruidnoten (rond, ook vaak pepernoten genoemd) 30 procent
3. Gevuld speculaas 19 procent
4. Banketletter 15 procent
5. Marsepein 14 procent
6. Chocolade kruidnoten 12,4 procent
7. Strooigoed 11,9 procent
8. Pepernoten 11,1 procent

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 7 tot 14 november 2019. Aan het onderzoek deden in totaal 75.920 mensen mee. De groep deelnemers bestaat deels uit leden van het EenVandaag Opiniepanel en deels uit eenmalige externe deelnemers. De uitslagen van alle deelnemers zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.

Lees ook