Het sturen van een seksueel getinte (naakt)foto is onder jongeren steeds normaler, ook al op jongere leeftijd. Zo geeft één op de zeven (15%) ondervraagde middelbare scholieren in een onderzoek van EenVandaag aan zelf wel eens een seksueel getinte (naakt)foto te hebben verzonden via WhatsApp of social media, vaak aan een bekende.

Niet altijd gaat dit goed: zeven op de tien scholieren (69%) kennen één, maar vaak meerdere jongeren in hun omgeving waar het afgelopen jaar een naaktfoto van in omloop was. 

EenVandaag ondervroeg in totaal bijna 2.000 jongeren. Hieruit blijkt dat vier op de tien (40%) wel eens het verzoek hebben gekregen een naaktfoto van zichzelf te versturen; van de meiden is dat zelfs de helft (48%).

Naakt voor de webcam

Een kwart van de scholieren (23%) geeft aan zich wel te kunnen voorstellen dat ze iemand een naaktfoto van zichzelf sturen. ‘Als ik een tijd met iemand via internet praat en diegene geeft me het idee gewoon ook normaal te zijn, op zoek naar wat intimiteit, dat vind ik niet erg om foto’s enzo te delen. Wel onder een andere naam,’ zegt een deelnemer.

En ook op het uitkleden voor de webcam rust niet echt een taboe: van de jongens die deelnamen aan het onderzoek geeft een kwart (24%) aan dat ze zich kunnen voorstellen dat ze dit doen. Van de meiden geeft ruim één op de tien (13%) aan er geen problemen mee hebben zich naakt voor de webcam te tonen. Eén op de zeven van alle ondervraagden heeft dit al eens gedaan. 

Op seksuele manier benaderd door onbekende

Vier op de tien (41%) jongeren stellen dat ze online wel eens benaderd zijn door een onbekende op een seksueel getinte manier. Het gaat dan om seksueel getinte opmerkingen (30%), seksueel getinte voorstellen (24%) of ze ontvangen een seksueel getinte foto/video (18%) van een onbekende.

Van de meiden zegt de helft (51%) wel eens op een dergelijke manier benaderd te zijn. Zoals een ondervraagde aangeeft: ‘Er was een fotograaf die me toevoegde en vroeg of ik de webcam wilde aanzetten. Hij wilde een lingerieshoot doen en daarna topless, hij vroeg me voor de cam m’n shirt en bh uit te trekken. Ik was toen nog minderjarig.’ In driekwart van de gevallen (76%) waren de jongeren die online seksueel benaderd werden minderjarig.

Slechts de helft van de tieners kapten direct het gesprek af of blokkeerden de onbekende: drie op tien (30%) hebben echter het contact nog een tijdje aangehouden en twee op de tien (20%) hebben het gesprek helemaal niet afgekapt.

14 Procent van de ondervraagde jongeren stelt dat een onbekende via internet wel eens met ze geprobeerd heeft af te spreken met als doel seks, op het moment dat ze jonger waren dan 18 jaar. 

Een rapportage van het onderzoek kunt u hier vinden. 

De uitslagen van dit onderzoek komen in EenVandaag en worden door Gijs Rademaker gepresenteerd in 'De Nationale Misdaadmeter', vanavond om 21:30 uur bij AVROTROS op NPO 1. In Radio EenVandaag een gesprek met Gijs Rademaker en advocaat Richard Korver.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 26 februari tot en met 9 maart 2015, deden 1852 jongeren mee, waaronder 961 scholieren. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.