Van de scholieren die deze zomer op summerschools zijn gaan blokken omdat ze anders zouden blijven zitten, is 85 procent alsnog over gegaan. Dat meldt de VO-raad, koeporganisatie voor het voortgezet onderwijs, vandaag. 

Dit jaar boden sommige middelbare scholen 'summerschools' aan, een initiatief van de VO-raad en CNV Onderwijs om het aantal zittenblijvers te verminderen. Leerlingen die meedoen aan de pilot krijgen in de zomervakantie twee weken begeleiding in vakken waarin ze een achterstand hebben. Zo kunnen zij voorkomen dat ze een jaar moeten overdoen. Deze zomer deden 241 leerlingen mee aan de pilot. Van hen gingen er 204 alsnog over naar het volgende leerjaar.

Onderzoek: zittenblijvers vinden summerschool goed initiatief

Deze zomer ondervroeg EenVandaag 400 jongeren die eerder zijn blijven zitten over de summerschools. Tweederde (66%) van hen noemde de summerschools een goed initiatief. Vooral de jongeren die aangeven dat ze zijn blijven zitten omdat ze hun best niet deden, gaven aan dat de summerschool voor hen de redding had kunnen zijn om alsnog over te gaan. De helft (56%) van alle ondervraagde zittenblijvers denkt echter dat ze door het volgen van summerschool niet over waren gegaan.

Lees hier meer uitslagen van het onderzoek van EenVandaag.