Tijdens de studie is er nauwelijks aandacht voor hoe je jezelf goed kan presenteren tijdens een sollicitatiegesprek; bij 41 procent is dit helemaal niet aan de orde gekomen, bij een even grote groep van vier op de tien 'een beetje'. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met StudentenBureau onder 1.250 studenten. Tweederde (69%) van de studenten vindt dat elke studie het oefenen in sollitatiegesprekken verplicht zou moeten aanbieden.

Sollicitatie

Toch vindt een ruime meerderheid (79%) van de  studenten dat ze zich tijdens een sollicitatiegesprek goed presenteren; slechts 17% beoordeelt het als onder de maat. De grootste groep (45%) zou wel een sollicitatietraining willen om te leren zichzelf beter te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

De helft (50%) van de studenten die stage heeft gelopen voor hun studie, geeft aan weinig tot geen begeleiding te hebben gekregen vanuit de opleiding bij het opstellen van een goede sollicitatiebrief en CV. Vier op de tien van hen had daar wel behoefte aan.

Zorgen over jeugdwerkloosheid

Een derde (33%) van de studenten maakt zich zorgen over de jeugdwerkloosheid voor zichzelf. Daarom is een deel actief aan de slag gegaan om aan hun CV te werken. Zo geeft 19 procent aan het afgelopen jaar naast hun studie vrijwillig stage te hebben gelopen om werkervaring op te doen; 12 procent heeft extra cursussen gevolgd om zich aantrekkelijker te maken voor werkgevers.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 9 tot en met 16 september 2013, deden 1.245 studenten op mbo, hbo wo-niveau mee. Hiervan hebben er 932 stage gelopen voor hun studie. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.