Een groot deel van de MBO-studenten in de sector Zorg&Welzijn ziet zich later niet werken in een verpleeg- of verzorgingshuis. Het plan van minister Schippers (Volksgezondheid), om 12.000 extra medewerkers aan het bed te krijgen in de ouderenzorg, staat hiermee onder druk.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag jongerenpanel onder 1.900 MBO-studenten verspreid over het hele land. De studenten, die een van de vier opleidingen volgen waarmee ze later terecht kunnen in de ouderenzorg, willen het liefst een baan in een ziekenhuis (31 procent) of doorstuderen (16 procent). 14 Procent ziet zich later wel werken in een verpleeghuis, 11 procent kiest voor een verzorgingshuis.

Ziekenhuis op nummer 1

Vooral de studenten die de reguliere opleiding (BOL) volgen willen later werken in een ziekenhuis (37 procent). Slechts een op de tien (9 procent) ziet een toekomst voor zichzelf weggelegd in een verzorgingshuis. Van de ondervraagde zij-instromers, die vaak op latere leeftijd aan de opleiding beginnen, is dat een op de vijf (21 procent).

Stage demotiveert

88 Procent van de respondenten heeft stage gelopen of een leerwerkplek gehad in de ouderenzorg. Vooral de hoge werkdruk schrift hen af, zo blijkt uit de reacties. ‘Een verpleeghuis is soms lopende bandwerk, mensonterend. Ik ben jong, maar vond het fysiek zo zwaar worden dat ik ben gaan doorleren’, aldus een stagiaire in een verpleeghuis.

Van de groep studenten die niet in de ouderenzorg wil werken, geeft 40 procent aan dit wel te overwegen als ze meer aandacht kunnen besteden aan cliënten. Daar is nu vaak geen tijd voor. Alleen als ze geen andere baan kunnen vinden, zou eenderde (33 procent) voor de ouderenzorg kiezen.

Toekomst

Minister Schippers maakte vorige week al bekend dat ze niet zeker weet of het deze kabinetsperiode gaat lukken om de 12.000 extra handen aan het bed in de ouderenzorg te realiseren.

Veel studenten geven aan dat ze merken dat er nu al handen te kort zijn aan het bed, waardoor in sommige gevallen de basis verzorging in het geding is.

‘Tijd voor persoonlijke aandacht is er niet. Sommige patiënten dragen luiers die we maar 1 keer in de 24 uur verwisselen. Ik wil werken met mensen, niet met tijdschema’s’, aldus een stagiaire in een verpleeghuis.

Over het onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 10 en 22 maart 2011, deden 1.898 studenten mee, verspreid door het hele land. Ze volgden een van de vier MBO-opleidingen waarmee je later in de ouderenzorg terecht kan; Helpende Zorg&Welzijn, Zorghulp, Verzorgende IG of Verpleegkunde.