Eén op de drie studenten (31%) maakt zich zorgen over het vinden van een baan in de richting van zijn of haar studie. Bij zes op de tien (59%) heeft de kans op een goede baan niet of nauwelijks een rol gespeeld bij hun studiekeuze.

Dit geldt vooral voor jongeren die een studie volgen in de richting van kunst & cultuur en taal & communicatie. Juist zij maken zich nu zorgen over het vinden van een baan. Jongeren met een bètastudie (techniek/ICT) of een studie in de economie of gezondheidszorg maken zich de minste zorgen.

CV building

Veel studenten (40%) denken er serieus over na om langer door te studeren vanwege de huidige situatie op de banenmarkt. Zij willen zich verder specialiseren of slaan juist een heel andere richting in waar meer banen voorhanden zijn. Bijna vier op de tien studenten (37%) proberen hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten door bijvoorbeeld werkervaring op te doen in de richting van hun studie, of een bestuursjaar te doen. Volgens 27 procent is het zonder dergelijke CV building bijna onmogelijk om aan een goede baan te komen.

Over het onderzoek

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 5 en 13 juli 2012, deden 1.000 studenten (MBO, HBO en WO) mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.