Studenten en scholieren (84%) zijn massaal tegen het afschaffen van de studiefinanciering. De helft van de scholieren (50%) verwacht dat ze geld moeten gaan lenen van de overheid om straks hun studie te kunnen financieren nu ze geen studiefinanciering meer krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1600 jongeren. Een kwart van alle deelnemers (24%) heeft in deze tijd van bezuinigingen wel begrip voor het afschaffen van de studiefinanciering.

Scholieren: kiezen voor makkelijkste studie en niet op kamers

Twee derde (64%) van de scholieren maakt zich zorgen over de gevolgen die de maatregel voor hen heeft. Eén op de drie (34%) denkt door het afschaffen van de studiefinanciering minder lang te gaan studeren, door bijvoorbeeld geen master meer te gaan doen. Eén op de vijf (20%) scholieren geeft aan nu voor een makkelijke studie te gaan kiezen die ze snel kunnen halen en de helft (51%) is nu niet langer van plan op kamers te gaan terwijl ze dat eerst wel wilden.

Vaak noemen scholieren ook de angst voor het opbouwen van een studieschuld. Ze vragen  zich af of ze wel zo makkelijk een baan op niveau zullen vinden na hun studie. ‘Het enige wat tot nu toe zeker is, is dat ik na de studie flinke schulden zal hebben die mij zullen blijven achtervolgen totdat ik ze heb afbetaald. Mensen met lage baankansen zouden het misschien nooit volledig af kunnen betalen,’ aldus een deelnemer.

Studenten: extra werken niet mogelijk

Van de studenten die deelnamen aan het onderzoek geven acht op de tien (79%) aan dat ze meer hadden moeten lenen van de overheid als ze nu geen studiefinanciering zouden ontvangen. Ruim driekwart (79%) van de studenten laat weten dat ze op dit moment niet extra zouden kunnen werken naast hun studie om geld te verdienen zonder dat hun studie daaronder zou lijden.

Teleurgesteld in compromis

D66 en GroenLinks zijn het kabinet tegemoet gekomen bij deze onderwijshervorming. Veel jongeren geven aan dat ze teleurgesteld zijn in deze twee partijen, die een relatief jonge achterban hebben. ‘Heel studerend Nederland stemt D66 zuiver en alleen vanwege hun beschermende rol voor studenten. Dat ze nu met dit plan akkoord zijn gegaan is verraad een kiezersbedrog van de allerhoogste orde,’ aldus een jongere.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 28 tot en met 30 mei 2014, deden 1.648 jongeren mee. Onder hen 574 scholieren en 951 studenten. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.