Zeven op de tien (71%) studenten vrezen later in de financiële problemen te komen als het kabinet de studiebeurs afschaft. Bijna de helft (45%) wil geen vervolgstudie doen na de bachelor als ze zelf voor alle kosten moeten opdraaien. 

Negen op de tien (89%) jongeren vinden het een slecht plan om de basisbeurs te vervangen door een sociaal leenstelsel. Een deelnemer zegt: “Als de studiefinanciering verdwijnt wordt studeren weer een bezigheid voor de elite.”

Liever anders bezuinigen

Driekwart (76%) van alle deelnemers vindt het niet logisch dat er bezuinigd wordt op het hoger onderwijs. Als ze zelf zouden moeten kiezen schaffen ze als eerst de studiefinanciering voor masterstudenten af (42%), verlagen ze de studiefinanciering (28%) of schaffen ze de gratis OV-jaarkaart af (25%).

Dan maar nóg meer lenen

Als de bezuiniging doorgaat denken de jongeren meer te gaan werken (46%), te gaan lenen van de overheid (35%) of te lenen van ouders (24%) om de studie te kunnen betalen. Van de middelbare scholieren overweegt ruim een op de drie (37%) om minder lang te studeren als de stufi wordt afgeschaft.

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden op 29 december 2011, deden 1150 jongeren mee (onder wie 770 studenten). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.