Vandaag start de campagne ‘Niet roken en drinken onder 18 jaar’. Ronald Koeman (trainer van Feyenoord) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) trappen de campagne af, waarin de belangrijkste boodschap is dat het makkelijk en normaal is om voor je achttiende niet te roken of drinken. 

Vanaf 1 januari 2014 komt er één duidelijke leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak en alcohol: dan mag je als je jonger dan 18 bent geen alcohol en sigaretten meer kopen. Op NIX18.nl vertellen BN'ers hun verhaal over niet roken en drinken voor je 18e. 

Boete: goed idee!

Uit onderzoek onder het 1V Jongerenpanel in november vorig jaar bleek dat maar liefst 80 procent het eens is met de maatregel om de leeftijdsgrens voor het roken naar 18 jaar te verhogen. Het zou volgens de jongeren ook helpen als sigaretten veel duurder zouden zijn, en als jongeren die roken terwijl dit niet mag gestraft worden met een boete.

Ook zijn er veel voorstanders voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol naar 18 jaar. 60 procent van de deelnemers aan onderzoek van EenVandaag in december vorig jaar vindt dit een goede zaak. Voor het bij je hebben van alcohol als je jonger dan 16 bent, krijg je sinds januari 2013 al een boete. Dit vond 78 procent van de jongeren een goede maatregel.

De 17-jarige Kylie Jutte is minder enthousiast: "Ik vind de nieuwe leeftijdsgrens voor alcohol best frustrerend. Gelukkig ben ik zelf op 24 januari jarig dus heb ik er niet zo veel last van, maar ik hoor van mijn vrienden dat ze niet van plan zijn zich er aan te houden. Veel mensen hebben namelijk toch wel vrienden die 18 jaar of ouder zijn, en die zullen dan gewoon drank halen. Zo regelen 15-jarigen dat nu ook al. En van die controles komt waarschijnlijk toch niet veel terecht. Ik denk dat jongeren zelfs meer gaan drinken, want nu het niet meer mag, wordt het spannend."

Terugdringen misbruik

Met de verhoging van de leeftijdsgrens wil het kabinet het aantal jonge rokers en alcoholmisbruik terugdringen. Veel minder mensen zouden nog beginnen te roken of drinken na hun achttiende. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.