Er zou meer respect getoond moeten worden aan leraren op de middelbare school, vindt tweederde (67%) van de middelbare scholieren. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag samen met jongerenkrant 7Days onder 900 middelbare scholieren. 

Eén op de vijf (23%) ondervraagde leerlingen stelt dat er afgelopen schooljaar in hun klas minimaal één leraar structureel werd gepest. 

Het CBS maakte onlangs bekend dat één op de tien leraren gepest wordt, vooral door leerlingen. In het onderzoek van EenVandaag en 7Days onder scholieren werd ook gevraagd waarom leerlingen nu juist die ene leraar pesten. Vaak komt dat doordat de leraar weinig gezag toont en geen orde kan houden, aldus de ondervraagden. Hierdoor daalt het respect, soms dus zelfs met pesten als gevolg. 'We zochten grenzen, die konden we niet vinden. Dus we konden steeds verder gaan’, aldus een deelnemer. ‘Maar zolang ze geen orde kunnen houden verdienen ze ook niet zó veel respect.'  

'De cupcakes vlogen door de klas'

Doordat leraren niet altijd de overhand hebben en duidelijke grenzen aangeven, gebeurt het soms dat de leraar zelf het mikpunt wordt van structurele pesterijen. Vaak, zo geven ondervraagden aan, worden er roddels verspreid, negeren ze de leraar of intimideren leerlingen de docent door bijvoorbeeld propjes te gooien of iets op het bord te schrijven. Ook het maken en verspreiden van foto’s of video’s van de leraar komt voor.  

'De leraar voor gek zetten. Foto's maken. De les verstoren. Grote mond tegen de leraar hebben,’ somt een leerling op. 'Ik heb meegemaakt dat leerlingen zo ver gingen met pesten en irriteren dat de lerares huilend de klas uit liep.'  

Andere ondervraagden zeggen: 

'Er was een filmpje gemaakt in de klas over een blunder van een wiskundeleraar, ook werden er veel foto opgezocht van leraren die ze bijvoorbeeld op social media hebben gezet, en die werden dan uitgebreid bekeken en over gepraat, het waren vaak hele gênante foto’s.'

'Hij werd genegeerd en we gooiden cupcakes naar zijn hoofd.'

In veel gevallen, zo geven de scholieren aan, wordt het pesten niet opgelost en gaat het het hele schooljaar door. De helft van de ondervraagde scholieren geeft aan dat ze wel medelijden hadden met de gepeste leraar.  

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek gehouden met jongerenkrant 7Days, deden 912 middelbare scholieren mee. Het onderzoek werd gehouden van 29 september tot en met 6 oktober. 

Download