Er wordt maar mondjesmaat les gegeven over homoseksualiteit op de middelbare school, ondanks dat dit sinds 2012 wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1300 jongeren van 12 tot 24 jaar, onder wie 550 middelbare scholieren. Slechts een kwart (25%) van de scholieren zegt dat zij er op hun school les over gehad hebben.

Een derde (38%) geeft aan dat een leraar het wel eens kort ter sprake heeft gebracht, maar er niet echt les over heeft gegeven. De rest (38%) geeft aan dat het thema homoseksualiteit op hun school helemaal niet behandeld is.

Homoseksuele jongeren

Aan het onderzoek deden ook 350 homoseksuele jongeren mee. Van hen beoordeelt twee op de drie (67%) de eigen middelbare school als homovriendelijk; 29 procent vindt het klimaat op hun school niet zo homovriendelijk. Een deelnemer zegt hier over: 'Als homo word ik niet bespuugd en ook niet direct uitgescholden. Maar als ik met mijn vriendje zoen op het schoolfeest dan laten mensen achter mijn rug om hun afkeuring blijken.' Driekwart (77%) van de ondervraagde homoseksuele jongeren denkt dat homolessen helpen om de acceptatie te bevorderen.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) stelt vandaag Kamervragen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek. Zij pleit ervoor om homo-acceptatie en alle andere grondrechten voor vrijheid en gelijkwaardigheid tot vast onderdeel van het lespakket te maken en daar ook examens over af te nemen. Ook wil zij dat het een verplicht onderdeel op de lerarenopleiding wordt. Zij reageert in de uitzending van Radio EenVandaag.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 15 tot 23 februari 2016, deden 1336 jongeren mee (onder wie 551 middelbare scholieren en 350 homoseksuele jongeren). De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download