Ruim driekwart van de huidige generatie schoolverlaters (78%) laat de situatie op de arbeidsmarkt geen rol spelen bij hun studiekeuze. Een vijfde van de scholieren met een diploma op zak heeft de situatie op de arbeidsmarkt wel laten meewegen bij de studiekeuze.

De meerderheid kiest echter puur op interesse een vervolgopleiding. Het zoeken van een baan is voor hen nog een ver-van-het-bed-show. Een respondent zegt: “Ik ga gewoon voor een studie die ik leuk vind. Daarna zie ik wel…”

‘Baan zoeken? Dat duurt nog vier jaar!’

En een andere schoolverlater: “De banenmarkt staat er voor mijn studiekeuze slecht voor. Er is een grote kans dat ik geen baan kan vinden als ik ben afgestudeerd. Maar dat duurt nog vier jaar, dus waarom zou ik me daardoor laten afschrikken? Dan maar iets studeren waar ik niet van gedroomd heb? NEE!”

Onvoldoende begeleiding

Bijna de helft (47%) van de schoolverlaters vindt het moeilijk om een studiekeuze te maken. Volgens een derde (34%) heeft hun school hen niet goed begeleid bij het keuzeproces. Een kwart (24%) had behoefte gehad aan meer begeleiding.

Baangarantie en salaris niet doorslaggevend

Van alle ondervraagde scholieren vindt 85 procent het belangrijk een studie te kiezen waarmee de kans op een baan groot is; 56 procent vindt het van belang dat de studie zicht geeft op een hoog salaris. Toch is dit bij slechts één op de tien doorslaggevend voor de studiekeuze. 52 Procent kiest in de eerste plaats voor de studie die hen het interessantst lijkt en 37 procent voor de studie die hen voorbereidt op de baan die ze ambiëren.

Over het onderzoek

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 5 en 13 juli 2012, deden 650 middelbare scholieren mee (onder wie 250 schoolverlaters). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Download

Interview Roemer, o.a. over baan na studie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.