Lieke Smits, voorzitter van ROOD over stemmen vanaf je 16e: 'De discussie over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd is een interessante, maar er zitten nogal wat maren aan. Beter kunnen we de politiek aantrekkelijker maken voor jongeren, dan zomaar de leeftijd verlagen dat je voor het eerst mag stemmen.'

"Natuurlijk moet de politiek open staan voor jongeren, en de SP staat dat ook. Het jongste Kamerlid ooit was een SP'er. Net als de jongste senator ooit. En ook in het SP-partijbestuur zitten jongeren. Net als in veel gemeenteraden, Provinciale Staten en afdelingsbesturen. Waarom? Omdat de SP jongeren een plek biedt om onze idealen te verwezenlijken. Als je de wereld wilt verbeteren, doe je dat ook met jongeren. Waar ook ter wereld, jongeren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in grote sociale veranderingen. In de Arabische Wereld waren het de jongeren die er elke dag stonden, in Spanje kwam de beweging van de Verontwaardigden vanuit de studentenbeweging, net als op dit moment in Chili, Mexico en Canada jongeren de voorhoede van grote sociale protesten zijn.

Het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd is een moeilijk plan. Dat zou namelijk ook betekenen dat we de leeftijd dat kinderen volgens de wet volwassen worden moeten verlagen. Die leeftijd ligt nu op achttien en daarom is het logisch dat de stemgerechtigde leeftijd ook op achttien ligt. Dat kunnen we prima zo laten. Onderdeel zijn van een democratie is namelijk veel meer dan eens in de vier jaar naar een stembus gaan. ROOD biedt jongeren de handvatten om samen de maatschappij socialer te maken en daarom kunnen jongeren al vanaf veertien jaar lid worden van onze organisatie. ROOD strijdt met honderden jongeren dag in dag uit voor een betere wereld. Want de wereld veranderen doen we samen. Jong en oud, samen staan we sterk."

Donderdagavond in de uitzending van EenVandaag: is het een haalbaar plan om jongeren te laten stemmen vanaf 16 jaar? En wat zou het betekenen voor de zetelverdeling?