Studenten hebben veel klachten over de loketten waar zij hun inschrijving, studiefinanciering en andere studentenzaken regelen. Als de studenten na het maken van een foutje door eigen slordigheid of door verkeerde voorlichting proberen om het probleem op te lossen, lopen ze met het hoofd tegen de muur.

Drie op de tien studenten (31%) zijn wel eens in de problemen gekomen doordat er iets mis ging bij DUO/IB-Groep. Van alle deelnemers aan het onderzoek draaide 14 procent op voor reiskosten die hun studenten-OV-chipkaart had moeten dekken. Ook liep 12 procent studiefinanciering mis doordat er iets verkeerd ging bij DUO.

1.200 euro misgelopen

“Door een afwijking in huisnummer bij de gemeentelijke basisadministratie en DUO heb ik een tijd lang als thuiswonend een beurs gekregen terwijl ik uitwonend was. Ik ben namelijk woonachtig op een campus en beide huisnummers zijn juist. In maart kreeg ik mijn eerste brief betreffende dit onderwerp, inmiddels is het bijna oktober en is het probleem nog steeds niet opgelost. Ik ben bijna 1.200 euro misgelopen.”

Problemen met inschrijving

Ruim één op de vijf studenten (22%) ondervond wel eens problemen doordat er bij Studielink iets verkeerd ging. Van 14 procent van de deelnemers aan het onderzoek was de (her)inschrijving niet op tijd geregeld. In sommige gevallen gaat de betaling van het collegegeld ook via Studielink. Dat ging bij 5 procent van alle ondervraagden mis.

Verhuizing wordt dure grap

De problemen beginnen niet zelden doordat een student zelf iets verkeerd heeft gedaan, maar dan blijkt het lastig om de schade te herstellen. Zo vertelt een student dat ze was vergeten om naast de gemeentelijke basisadministratie (GBA) ook DUO te informeren over haar verhuizing. DUO werd door het GBA op de hoogte gesteld en stuurde brieven naar het oude adres van de student om te waarschuwen dat ze haar uitwonende beurs zou verliezen. Deze waarschuwingen bereikten de student nooit en dit kostte haar ruim 1.000 euro.

OV-chipkaart laat lang op zich wachten

Ook duurt het weken tot maanden voordat studenten een vervangend reisproduct ontvangen als hun OV-chipkaart kwijtraakt, breekt of wordt gestolen. Een student zegt: “Ik was mijn OV-chipkaart kwijt. Blokkeren en een nieuwe krijgen duurde drie maanden. De eerste kaart is niet bij mij aangekomen en moest opnieuw geblokkeerd worden. Toen kreeg ik een tijdelijke OV-chipkaart die het plotseling niet meer deed, waardoor ik een boete kreeg. Ik kon de kosten niet declareren en ben nu mooi wel 200 tot 300 euro kwijt.”

Ontevredenheid over websites

Dat de studenten fouten maken wijten ze voor een deel aan gebrekkige en onduidelijke informatievoorziening op de websites van de instanties. Bijna vier op de tien studenten (37%) beoordelen de website van DUO als slecht. Voor de website van Studielink geldt dit voor ruim vier op de tien (42%). Niet alleen voor het verkrijgen van informatie, maar ook voor het beheren van hun gegevens zijn de studenten aangewezen op de sites.

Door de instanties het bos niet meer zien

Studenten weten vaak niet tot welke instantie ze zich moeten richten: 34 procent wist deze zomer niet waar ze zich moesten inschrijven, en voor 37 procent was het niet duidelijk waar het collegegeld betaald moest worden. Een student zegt: “Toen ik begon met mijn studie heb ik mij alleen via Studielink ingeschreven. Ik heb toen twee maanden aan studiefinanciering terug moeten betalen, omdat DUO beweerde dat ik mij bij hen in moest schrijven. Ik heb dit geprobeerd en werd door de site van DUO doorverwezen naar Studielink om mij in te schrijven.”

Liever één studentenloket

Er ontstaan geregeld problemen doordat gegevens niet goed worden doorgegeven tussen instanties onderling. Ruim vier op de tien (41%) schrijft zich liever voor zijn studie in bij de eigen hogeschool of universiteit. Bijna acht op de tien (78%) vindt dat studentenzaken geregeld moeten worden door één instantie.

LSVb: ‘Geschrokken van het aantal gedupeerden’

Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), zegt in reactie op het onderzoek: "De uitkomsten verrassen mij helaas niet. Bijna alle klachten uit dit onderzoek bereiken ook de LSVb, vooral over de klantenservice van DUO hebben we veel klachten ontvangen. Wel ben ik geschrokken door het grote aantal studenten dat gedupeerd is door DUO of Studielink."

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door het 1V Jongerenpanel, onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag, in samenwerking met de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 20 september en 17 oktober 2011, deden 1.996 studenten mee. De studenten studeren aan hogescholen en universiteiten verspreid over het hele land en volgen een opleiding in alle sectoren.

Download