Een schoolzaalvoetbalcompetitie in Amsterdam is per direct stopgezet vanwege aanhoudende misdragingen van spelers en supporters. Dit schooljaar is het in die competitie al tot een geweldsincident en brandstichting gekomen, meldt de KNVB. Het is het zoveelste incident in het jeugdvoetbal.

Agressie en gebrek aan respect

Eind vorig jaar was er veel aandacht voor agressie op het voetbalveld nadat scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen overleed een dag nadat hij door jeugdspelers werd mishandeld. Uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder voetbaljeugd bleek dat respect op het voetbalveld vaak ver te zoeken is. Zo had tweederde (65%) van de ondervraagde jeugdvoetballers zelf wel eens agressie tegen een scheids- of grensrechter meegemaakt op het veld.

Competitie stilgelegd

De KNVB heeft nu besloten de betreffende zaalvoetbalcompetitie in Amsterdam Zuid per direct stil te leggen. "Dit besluit betreuren wij ten zeerste, maar het is noodzakelijk om de veiligheid voor alle betrokkenen te garanderen", schrijven de organisatoren in een verklaring. Dit schooljaar zouden er meer misdragingen zijn geweest dan in andere jaren. De komende tijd overlegt de organisatie met de schoolcoördinatoren en teambegeleiders over een doorstart van de competitie.

Er deden veertien jongensteams en zeven meidenteams van scholen uit de regio Amsterdam mee. De meidencompetitie gaat voorlopig wel gewoon door. (Bron: Novum)

Veroordeling voetbalgeweld

De rechtbank in Breda heeft een 19-jarige uit Oosterhout veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur wegens een zware mishandeling die de tiener beging tijdens een voetbalwedstrijd. W. de V., ‘voetballer’ bij TSC, takelde de 17-jarige Sam van Dijnsen zo hard toe, dat deze een gescheurde milt en klaplong aan het incident overhield. Dat meldt de krant BN De Stem.

Download