Deze week is het de 'Week Tegen Pesten’. EenVandaag ondervroeg 1.000 scholieren en tweederde (67%) geeft aan dat er vorig schooljaar in hun omgeving gepest werd. Bijna de helft (46%) van de scholieren zegt dat er afgelopen jaar op hun school geen pestprotocol was of dat ze van het bestaan ervan niet wisten.

Het lijkt erop dat meer scholieren van het pestprotocol van hun school weten. In december 2013, nadat Tim Ribberink zelfmoord had gepleegd, bleek uit een peiling van EenVandaag dat tweederde (67%) van de scholieren niet wist of er een pestprotocol was. In dit protocol staat wat de school doet tegen pesten.

Vanaf augustus 2015 zijn scholen wettelijk verplicht op effectieve wijze pesten tegen te gaan.

‘Ze maken je kapot via WhatsApp’

Uit het onderzoek blijkt dat online pesten, bijvoorbeeld via een groepsapp of social media, in opkomst is. Volgens de ondervraagden grijpen scholen ook lang niet altijd in. Zeven op de tien (70%) scholieren geven aan cyberpesten als groot probleem te zien.

Via WhatsApp en Twitter wordt er gepest. Nee, de school heeft niet ingegrepen ook al is het meerdere keren aangegeven bij de schoolleiding,’ vertelt een ondervraagde scholier. Een andere deelnemer zegt:

Vooral via WhatsApp, mensen die in een groepschat helemaal kapot worden gemaakt of er de hele tijd uit worden gegooid. Verder ook wel op Facebook d.m.v. foto's van mensen plaatsen die zij niet online willen.’

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.