Samen met Maroc.nl vroegen we 766 jonge Marokkaanse moslims naar hun geloofsbeleving. Bijna de helft (43%) van de jongeren vindt het moeilijk om zich in Nederland aan alle regels van de islam te houden. Een derde wil daarom vrijere geloofsregels.

Vrijere islam in Nederland?

Het is misschien niet zo makkelijk om 5 keer te bidden in de gehaaste Nederlandse 24-uurs economie. En zo’n haram tompoes, broodje hamburger of mars kan ook heel verleidelijk zijn. Bijna eenderde (29 procent) vindt dat er in Nederland dan ook vrijere regels moeten gelden dan in moslimlanden. Maar de meningen zijn verdeeld. Net zo’n grote groep vindt juist dat er in Nederland dezelfde regels moeten zijn als in moslimlanden. Zijn de jongeren net zo gelovig als eigen ouders? De helft van de deelnemers (52 procent) zegt van wel. Eenderde is minder gelovig dan eigen ouders; 8 procent meer gelovig.

Polderen in de moskee

Maar liefst 72 procent van de jongeren gaat nooit of nauwelijks (alleen met rituele feestdagen) naar de moskee. Van de jongens is dat alleen 53 procent. Is de poldermoskee misschien een betere optie? In de poldermoskee in Amsterdam wordt in het Nederlands gepreekt. De moskee is voor jongeren van verschillende achtergronden. Mannen en vrouwen bidden samen: mannen voor, vrouwen er achter zonder afscheiding. We vroegen de respondenten het initiatief van de poldermoskee een cijfer tussen 1 en 10 te geven. Het gemiddelde rapportcijfer blijkt een 5. Maar wat zijn de meningen verdeeld! 334 deelnemers vinden het een belabberd slecht initiatief; een andere 300 deelnemers vindt het juist fantastisch. Wow.

Koranschool

Driekwart van de deelnemers zijn naar de koranschool gegaan en 83% zou ook eigen kinderen (later) naar een koranschool sturen.

Meer dan de helft (57%) vindt dat de koranschool wel beter moet aansluiten op de Nederlandse samenleving.

Rituele aalmoezen

Met drie grote zuilen van de islam zit het wel snor. Driekwart geeft rituele aalmoezen (hiervan gaat 49% naar familie buitenland, 35% goed doel in het buitenland). Het overgrote deel (92%) wil ooit naar Mekka. Bijna iedereen doet aan de ramadan mee (97%).

Halal of haram?

86% zegt altijd halal te eten (13% soms). Desondanks worden Mc Donalds, KFC en snackbar (chocoladerepen) onder de respondenten goed verkocht.

Tatadada... jullie favoriete rolmodel!

Met stip de winnaars: de meiden van halal!

Winnende top-3 van de jongens

1. Meiden van Halal

2. Ibrahim Affelay

3. Najib Amhali

Winnende top-3 van de meiden

1. Meiden van Halal

2. Najib Amhali

3. Ahmed Marcouch

In EenVandaag vertellen Marokkaanse jongeren over hun geloof.