Lieke vertelt over haar zoektocht naar een baan. "Als gevolg van de bezuinigingen is er geen werk te vinden als leerkracht basisonderwijs."

"Vijf jaar geleden begon ik met de PABO, de opleiding voor leerkracht basisonderwijs. Alle docenten die ik had riepen dat we op precies het goede moment waren begonnen met studeren. Over vier jaar zou de banenkans optimaal zijn. Sindsdien zijn er veel bezuinigingen geweest binnen het onderwijs en zijn er veel leerkrachten ontslagen. Het gevolg hiervan is dat er helemaal geen werk te vinden is.

In september studeer ik af. Dan heb ik, na vijf jaar zwoegen, eindelijk mijn papiertje, maar waarschijnlijk geen baan. Het liefst zou ik doorstuderen, maar door de langstudeerboete is dit onmogelijk gemaakt. Het ligt nu aan de komende verkiezingen hoe mijn toekomst er uit gaat zien. Wordt er besloten dat er nog meer bezuinigd gaat worden binnen het onderwijs, kan ik een baan helemaal vergeten. Mochten ze besluiten te investeren in het onderwijs, dan heb ik meer toekomst. Wat het zal gaan worden is dus afwachten.

Voorlopig solliciteer ik overal op, wie weet word ik toch ergens aangenomen. Anders beland ik, met mijn HBO-diploma, achter de kassa bij de supermarkt."

Lieke is lid van het 1V Jongerenpanel. Ze schreef deze column naar aanleiding van het onderzoek over baanperspectief van studenten. Lees ook de columns van Renske en Heleen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.