Een kwart (27%) van de scholieren geeft aan dat er op hun school maatregelen zijn genomen om energiedrankjes te weren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 500 middelbare scholieren. Zelf zijn de leerlingen verdeeld over een verbod op de drankjes: ruim vier op de tien (44%) vinden dat het meenemen naar of het drinken op het schoolterrein verboden zou moeten worden, maar de helft stelt dat energiedrankjes gewoon moeten kunnen op school.

'Bij ons op school mag je geen energiedrankjes meenemen of opdrinken in de pauzes. Dit is met name ingevoerd omdat bepaalde kinderen die er niet tegen konden. Ze werden er heel druk van en waren niet meer te stoppen,' vertelt een scholier.

Verbod in supermarkt

In Engeland gaat de supermarktketen Morisson binnenkort geen energiedrankjes meer verkopen aan jongeren onder de 16 jaar omdat de de drankjes te ongezond zouden zijn. 45 Procent van de scholieren zou het een goed idee vinden als ook Nederlandse supermarkten dit invoeren. Een evengrote groep (46%) is hier juist op tegen.

Een kwart (27%) is er voorstander van dat er overal in Nederland een leeftijdsverbod komt: ze vinden dat je 16 jaar of ouder moet zijn om energiedrankjes te kunnen kopen.

Gevolgen overdreven?

Eén op de vijf (18%) van de scholieren geeft aan meerdere keren per maand energiedrankjes te drinken. Volgens ruim een derde (37%) van alle deelnemers worden de gevolgen van het drinken energiedrankjes overdreven. Soms ook hebben jongeren zelf de negatieve effecten ondervonden: 'Ik was een keer in het ziekenhuis voor een gebroken arm. De arts meette mijn bloeddruk voor en na het drinken van een energiedrankje. Het verschil was grandioos: bijna 1,5 keer zo hoog,' aldus een deelnemer.

Vanavond in EenVandaag de resultaten van dit onderzoek. Ook ziet u dan een middelbare school in Alphen aan den Rijn die nadenkt over een verbod en vertelt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell waarom hij voor een verbod is voor jongeren onder de 16 jaar.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op van 25 tot 27 november 2013, deden 478 middelbare scholieren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.