Moet de overheid zich bemoeien met ons eetgedrag? Meer dan de helft (55 procent) van jullie zegt hierop 'ja'. Ze zitten er immers niet voor niks daar in den Haag! Driekwart van jullie ziet het Engelse stoplichtensysteem wel zitten waarin met rode, oranje en groene stickers wordt aangegeven welke producten slecht, gemiddeld en goed voor je zijn.

Fruits4free

Gratis fruit op de basisschool is volgens driekwart van jullie een effectieve maatregel. Zo'n 60 procent zegt zelf minder te snoepen als hij/ zij een stuk fruit op school of werk krijgt. Conclusie: stop die Nederlandse jongeren gewoon vol met fruit! De kantines zouden ook wel wat gezonder kunnen (75%). Tip: je kunt ook zelf een stukkie fruit kopen als je het zo belangrijk vind! Alle repen, koeken en nootjes bij de supermarktkassa kan de helft van de meiden (tegenover een derde van de jongens) gestolen worden.

Vettaks = de max

Hoewel jullie dus wat sturing verlangen, gaan sommige dingen te ver. Bijvoorbeeld de vettaks: een belasting op vet eten. Dat vindt driekwart een treurige zaak. Het zou dan ook wennen zijn als een gevulde koek ineens 5 euro kost en een aardbei 15 cent. Er is een verschil te zien tussen jongens en meisjes: een tiende van de jongens wil een vettaks, tegenover maar liefst een kwart van de meiden.

Wat ligt daar op m'n bord?

Jullie geven aan redelijk gezond te eten: een gemiddeld cijfer van 6,7. Toch eet maar een tiende elke dag de voorgeschreven twee ons groente en twee stuks fruit. Een derde lukt de twee ons groentes nog wel, maar die fruit... Driekwart van jullie geeft dan ook aan meer groenten en fruit te moeten eten. Tijdens een normale lunch zijn bruin brood, kaas en vleesbeleg, fruitsap, melk en boter favoriet. Valt dan allemaal mooi mee met de cola-met-chips lunches.

Calorieën tellen

Pff zijn slagroomsoezen nou vetter dan een pot pindakaas? (Wil je daar van alles over weten, check dan even het Voedingscentrum en niet een of andere vage site die zegt dat je helemaal niks meer moet eten). Jullie 'calorieëngok' ging een beetje de mist in: een derde koos voor de vette pizza; de helft stemde voor de patatten. Maar ja, een kant en klare pizza is moddervet en scoort daarom nog hoger dan een frietje oorlog (die ook flink vet is natuurlijk). Tip: maak je eigen pizza met een doorgesneden Turks brood! verse groenten erop en de oven in.. suc6 gegarandeerd.