Jongeren vinden massaal (90%) dat de etiquette zou moeten zijn dat je niet met je mobiele telefoon bezig bent tijdens een gesprek of etentje. Tweederde (65%) ergert zich dan ook geregeld aan het gebruik van een mobieltje door de gesprekspartner. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1000 jongeren. 

Wanneer kan het gebruik van een mobiele telefoon wel en wanneer niet? De meerderheid vindt dat dit wel moet kunnen in een café (83%) en tijdens een concert (64%). Over bezig zijn met je mobieltje tijdens de les zijn jongeren verdeeld: 52 procent vindt het niet kunnen, 48 procent vindt het geen probleem.

Mobieltje niet aan tafel

Tijdens een gesprek (94%), in een restaurant (86%) of onder het eten thuis (68%) kan dit gedrag volgens de ondervraagden niet door de beugel. Veel jongeren geven dan ook aan afspraken te hebben met familie of vrienden over het gebruik van de mobiele telefoon: de helft van de thuiswonende jongeren en één op de drie uitwonende jongeren hebben afgesproken de mobiel niet mee aan tafel te nemen. 

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden op 25 februari 2014, deden 1041 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook