Tweederde van de jongeren is voor de invoering van de startersbeurs, een beurs voor jongeren met een startkwalificatie om werkervaring op te doen. Desalniettemin vindt de meerderheid (55%) dit plan slechts een doekje voor het bloeden en niet afdoende om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

De jeugdwerkloosheid is in de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Eén op de acht jongeren zit zonder werk. Onder allochtone jongeren is de werkloosheid 30 procent. Vakbonden FNV Jong en CNV Jongeren en arbeidshoogleraar Ton Wilthagen komen met een nieuw plan om jongeren aan het werk te helpen: de startersbeurs.

Gemeente Tilburg interesse in startersbeurs

Jongeren die aan de voorwaarden voor de beurs voldoen, kunnen zelf een leer-/werkbedrijf zoeken dat hen voor maximaal een half jaar een baan op niveau kan aanbieden voor een vergoeding van 100 euro per maand. De gemeente vult deze vergoeding met 400 euro aan. Tilburg heeft als eerste gemeente interesse getoond in het plan.

Alleen een baan op niveau

Drie op de tien jongeren (30%) vinden dat zij alleen een baan hoeven aan te nemen op het niveau van hun studie. Toch zou de helft van de jongeren (45%) liever in de supermarkt werken voor een salaris van 1.200 euro per maand, dan gebruik maken van de startersbeurs. Een even grote groep (45%) geeft voorkeur aan de startersbeurs.

Goed opstapje

Tweederde (65%) denkt dat het na het opdoen van werkervaring met de startersbeurs gemakkelijker is om aan een baan op niveau te komen. Zij vinden (73%) dat de beurs er ook zou moeten zijn voor jongeren die al langer dan een jaar werkzoekend zijn. In het huidige plan is dat niet het geval.

Prima vergoeding

Over de hoogte van de beurs, 500 euro per maand, zijn de meningen verdeeld. De grootste groep jongeren (43%) vindt dit een goede vergoeding; 24 procent vindt deze te laag en 22 procent te hoog.

Over dit onderzoek 

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 28 september tot 2 oktober 2012, deden 1.500 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.