Twee op de drie jongeren (67%) zijn voor de inzet van lokpubers. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1700 jongeren. Een lokpuber is een politieagent die zich met een nepaccount op sociale media voordoet als minderjarige. Het doel hiervan is om volwassenen te betrappen die op internet minderjarigen benaderen voor seks, ook wel ‘grooming’ genoemd. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat in antwoord op Kamervragen weten ook voor het inzetten van lokpubers te zijn.

Voorlichting effectiever dan lokpubers

De meeste jongeren (56%) denken echter dat het wijzen van minderjarigen op de gevaren van groomers beter helpt dan het inzetten van lokpubers. Van de ondervraagde middelbare scholieren heeft slechts 14 procent op school voorlichting gehad over grooming. Dit terwijl veel jongeren op internet op een seksueel getinte manier worden benaderd door een vreemde: een derde (32%) van de ondervraagden is dit wel eens overkomen. Van deze groep overkwam dit 70 procent toen zij jonger dan 16 waren.

Een meisje schrijft: "Het gebeurde op Hyves. Een volwassen man die alleen bevriend was met meisjes van rond de 14 waarvan je de borsten bijna kon zien. Hij zei 'Jouw gezicht is mooi, mannen willen meer van je zien' en stuurde een vriendenverzoek." Lees hier meer ervaringen van jongeren. Let op: expliciete content!

OM en Opstelten voor inzet lokpubers

Morgen doet het gerechtshof uitspraak in een zaak waarbij een man werd aangehouden door de inzet van een lokpuber. De man dacht online een afspraakje te hebben gemaakt met een dertienjarige, maar in werkelijkheid had hij contact met de politie. De rechtbank besloot dat van grooming geen sprake kon zijn, omdat er geen daadwerkelijk contact met een minderjarige had plaatsgevonden. De man werd daarom niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie ging daarop in hoger beroep en pleit voor een wetswijziging als de man opnieuw wordt vrijgesproken. Driekwart (72%) van de jongeren vindt dat de politie alle mogelijke middelen moet kunnen inzetten om groomers op te sporen.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 5 tot 18 oktober 2012, deden 1.714 jongeren mee (onder wie 496 middelbare scholieren). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Meer resultaten van dit onderzoek werden al eerder gepubliceerd op de site van EenVandaag.  NOS op 3 maakte toen (7 maart 2013) een tv-item hierover, deze staat rechts in beeld.

Download

Uitslag onderzoek online seksueel getint gedrag (bij NOS op 3)