Verzenders van dreigtweets moeten voor de rechter komen en gestraft worden, vinden jongeren. Steeds meer jongeren uiten doodsbedreigingen via Twitter en andere sociale media. De 17-jarige jongen die na het drama in Alphen aan den Rijn twitterde dat hij het dodental zou overtreffen, is volgens 70 procent terecht opgepakt. Een meerderheid (53 procent) van de deelnemers vindt dat de jongen voor de rechter moet komen.

'Aan de ene kans zal hij er niks kwaad mee bedoelen, hij heeft het waarschijnlijk over Call of Duty, waarbij je ook mensen dood: "kills". Maar het is een bijzonder smakeloze en slechte grap, dus terecht dat hij opgepakt is, voor hetzelfde geld meent ie het,' aldus een deelnemer.

Van de ondervraagden die de jongen voor de rechter willen zien, vindt 65 procent een taakstraf op zijn plaats. Van 38 procent mag hij vrijuit gaan.

Te ver?

Driekwart van alle deelnemers (75 procent) stelt dat de 17-jarige te ver is gegaan met zijn tweet, een kwart vindt dat hij het wel mag zeggen. Twitteraars en jongens vinden dat je online meer mag zeggen dan niet-twitteraars en meisjes.

'Aan de inhoud van de Tweet is te zien dat dit niet gemeend is. Als iemand een aankondiging doet voor een moord, gebeurt dit niet met een hashtag van een eerdere

aanslag. Daarbij is Twitter geen geloofwaardige nieuwsbron.'

Een ander zegt: Als ik het in het openbaar roep word ik ook opgepakt.

Twitter = openbaar.'

Voorbeeld stellen

Een op de vijf (22 procent) meent dat de politie de tweet van de 17-jarige niet zo serieus had moeten nemen. Een ruime meerderheid (63 procent) denkt dat het voorarrest met twee weken is verlengd vooral om te voorkomen dat ook anderen dreigementen op internet zetten.

Je kunt nog zoveel zeggen, hij deed nog niks. Een huiszoeking o.i.d. en 'in de gaten houden' leek me beter. Ook een verhoor is ok, dan kan hij het uitleggen en kan

de politie het gevaar inschatten. Aanhouden was een beetje te veel.

Achteraf is het makkelijk te beoordelen. Was het al fout gegaan dan had iedereen de politie kwalijk genomen waarom ze niet hadden ingegrepen, het stond immers zélfs op Twitter.

Screen eerst de persoon erachter alvorens je hem/haar uit hun bed licht om ze te verhoren en dagen vast te houden. Mocht dat aanleiding geven, dan kun je alsnog

actie ondernemen.

Oppakken?

Er zijn de afgelopen weken vier mensen opgepakt die via Twitter gedreigd hebben mensen neer te schieten of een bomaanslag te plegen. En afgelopen weekend werd een 11-jarige jongen verhoord op verdenking van het verzenden van dreigmails naar een basisschool. Acht op de tien jongeren (78 procent) is van mening dat het versturen van bedreigingen online strafbaar moet zijn. Dinsdag is voor het eerst in Nederland een man veroordeeld tot 17 dagen cel voor het verzenden van dreigtweets, in dit geval naar politici.

Over het onderzoek

TopX is het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag, voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 14 en 18 april 2011, deden 1.600 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.