Jongeren hebben na een jaar van aangekondigde bezuinigingen en oplopende jeugdwerkloosheid nog altijd een rooskleurig toekomstbeeld voor ogen. Over de Nederlandse economie zijn ze minder positief.

Ruim de helft (54%) van de ondervraagden maakt zich zorgen over de economische toekomst van Nederland. Toch denken jongeren niet dat de economische malaise hen persoonlijk treft: 65 procent is positief over de eigen financiële situatie over tien jaar. Driekwart denkt later evenveel of zelfs meer te besteden te hebben dan de eigen ouders en de meerderheid denkt gemakkelijk aan een goede baan te komen.

Jongeren zitten financieel goed

De ondervraagde jongeren staan er op dit moment financieel dan ook goed voor. De helft (51%) houdt aan het eind van de maand geld over; slechts 13 procent kwam afgelopen jaar meestal geld tekort. De meerderheid (56%) ziet het nieuwe jaar wat betreft de eigen portemonnee positief tegemoet. Dit terwijl ruim driekwart denkt dat de Nederlandse economie er komend jaar niet op vooruit gaat.

Over dit onderzoek 

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 21 december 2012 t/m 3 januari 2013, deden 1902 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.