De meerderheid van het 1V Jongerenpanel is vóór een softdrugverbod voor jongeren onder de achttien jaar. Hoewel je als minderjarige officieel geen wiet mag kopen, is het volgens driekwart een eitje om aan softdrugs te komen.

Stoned naar school

Een op de vijf van jullie is wel eens stoned naar school gegaan. Misschien wordt wiskunde dan ineens toch leuk? De jongens scoren met 23 procent hoger dan de meiden (13 procent). Ook valt het op dat de jongens minder streng zijn over het drugsbeleid. Zo zou de helft van de jongens zou wel méér coffeeshops in Nederland willen zien.

Drugsprofessors

Bij EenVandaag gaan we vanavond op bezoek bij het Albeda College in Rotterdam. Hier hebben ze verslavingsdeskundigen in huis om jongeren met bijvoorbeeld (soft)drugsproblemen te helpen. Goed idee? Volgens de helft van jullie zouden alle scholen zulke wietexperts moeten hebben.

Weg met shop

In sommige gemeentes moeten alle coffeeshops binnen een straal van 200 meter van een school verwijderen. Zestig procent vindt dit een goed initiatief. Volgens Adviescommissie Drugsbeleid zou ook het aantal coffeeshops in Nederland moeten verminderen. Dit hoeft van jullie nou ook weer niet: bijna de helft (45 procent) is tevreden met het huidige aantal coffeeshops.

Meer blowen

Zou er minder geblowd worden als softdrugs in Nederland helemaal verboden worden? Volgens de helft niet: er wordt dan nog net zo veel geblowt. Een kwart denkt zelfs dat er dan nog meer softdrugs worden gebruikt.

In twee dagen deden er maar liefst 1850 jongeren mee aan de softdrugs-enquête. Goed bezig!

Bekijk hier de uitslag in de uitzending van EenVandaag!

Softdrugs onderzoek