EenVandaag vroeg jongeren naar hun ervaringen met seksueel getinte opmerkingen en voorstellen van vreemden op internet. We kregen veel reacties binnen, vooral van meiden die waren benaderd door onbekende jongens of oudere mannen. Let op: de reacties zijn zeer expliciet. 

Eén op de drie jongeren (32%) is wel eens op internet op een seksueel getinte manier benaderd door een vreemde, blijkt uit onderzoek van EenVandaag*. Van deze groep is dit 70 procent wel eens overkomen toen zij jonger dan 16 waren. Een aantal meiden die het overkwam toen ze onder de 16 waren, schreven ons het volgende:

LET OP: CITATEN BEVATTEN EXPLICIET WOORDGEBRUIK

"Een oude man van 50, Henk genaamd, zette een berichtje bij mijn profielfoto: wat ben jij een mooi meisje! Ik kende hem verder niet. Ik vond dat een beetje creepy en heb mijn profielfoto veranderd in een afbeelding waar ik zelf niet op stond."

"Het gebeurde op een kindersite, ik weet de naam niet meer. Hij had mijn telefoonnummer en MSN-accountnaam en belde mij steeds. Hij wilde seks met mij en daar wilde hij voor betalen. Ik probeerde het te negeren, maar dat was moeilijk omdat hij mijn telefoonnummer had. Uiteindelijk heb ik het mijn moeder verteld en toen hebben we aangifte gedaan bij de politie."

"Iemand vroeg om een blowjob voor ingame geld. Ik had geen idee wat een blowjob was (ik was 10 of zoiets) en heb het mijn moeder gevraagd. Die heeft mij uitgelegd wat het was en gezegd dat ik niet op het voorstel moest ingaan."

"Het gebeurde op Habbo, daar had iedereen 'verkering'. En bij virtuele verkering vonden sommigen ook virtuele seks horen. Ik heb wel eens op die site virtuele seks gehad, ik was gewoon nieuwsgierig maar vond het maar niks. Vaak vroegen mensen om te 'meeten', dit wees ik altijd af."

"Het gebeurde op Hyves. Een volwassen man die alleen bevriend was met meisjes van rond de 14 waarvan je de borsten bijna kon zien. Hij zei 'Jouw gezicht is mooi, mannen willen meer van je zien' en stuurde een vriendenverzoek."

"Het was getrouwde man, die zei dat hij mij mooi vond. Ik was een zeer onzekere puber, dus ik voelde mij meteen gevleid. Ik heb hem uiteindelijk genegeerd."

"Een man van 30 ofzo stuurde me een vriendschapsverzoek op Hyves. Hij schreef: 'Wat ongelofelijk sexy ben jij, als je me als vriend toevoegt kunnen we wel een keer wat afspreken’.”

"Op Facebook vroeg een man of ik zijn sexslaaf wilde zijn enzo. Ik zei 'nee' en hij bleef maar pushen. Toen heb ik hem geblokkeerd, maar ik kreeg wel de kriebels en was wel effe bang."

"Ik weet niet hoe, maar deze oudere meneer had mijn emailadres waar hij foto's naartoe stuurde. Voornamelijk Braziliaans carnaval waar veel bloot in voorkomt. Hij wilde afspreken, maar hier heb ik niet op gereageerd."

“Er werden op internet verschillende dingen tegen me gezegd, zoals 'ik zou je willen neuken' of 'wil je mn lul zien'.”

"Er was een fotograaf die me op msn toevoegde en vroeg of ik de webcam wilde aanzetten. Hij wilde een lingerieshoot doen en daarna topless, maar ik wilde niet en was minderjarig. Ook vroeg hij me voor de cam mn shirt en bh uit te trekken."

"Op Hyves kreeg ik een verzoek van een man van ongeveer 40. Hij zei dat ik een leuke meid was en dat ie zoveel mogelijk vrienden uit verschillende plaatsen op Hyves wilde. Zijn vrienden waren allemaal meiden van 15/16 jaar."

“Op Habbo Hotel was een jongen die zich voordeed als 17 en die zei dat je gratis game-gadgets kreeg als je hem toevoegde als vriend. Vervolgens moest ik mijn msn geven en wou hij mij zien voor de cam. Als ik mijzelf uitkleedde voor de cam zou hij mij die gratis gadgets geven. Uiteindelijk bleek hij een 28-jarige student te zijn."

Niet alleen krijgen jongeren te maken met seksuele voorstellen en opmerkingen, maar ook worden ze ongevraagd geconfronteerd met naaktfoto’s of geslachtsdelen voor de webcam:

"Ik was aan het chatten en hij vroeg of ik wilde 'cammen'. Hij deed zijn webcam aan en toen zag ik dat hij zichzelf aftrok voor de camera. Ik heb hem snel weggeklikt en geblokkeerd. Ik schrok van het beeld, want ik was heel jong."

"Ik werd geadd door een man die me kende via een vriendin. Hij gaf me complimentjes. Ik vond 't leuk, maar ik nam hem verder niet serieus. Daarna vroeg hij hoe ver ik was gegaan, daarna vroeg hij of ik z'n piemel wilde zien. Ik zei voor de grap 'ja' en toen deed hij dat als z'n MSN-plaatje. Toen heb ik 'em gelijk geblockt. Hij mailde me toen of ik was geschrokken. Later heeft hij 't ook gedaan bij 'n vriendin."

"Een keer op MSN was er een jongen was die ik niet kende en zijn webcam aanzette terwijl hij helemaal naakt was. Ik dacht 'wat is dit' en heb hem toen gelijk geblokkeerd en verwijderd."

"Ik maakte wel eens gebruik van de site Chatroulette. Daar kunnen hele leuke gesprekken voorkomen, maar er zitten ook wel eens mensen naakt achter hun webcam."

"Op MSN wilde een man graag webcamseks. Het was echt erg, hij liet z'n penis zien. Die heb ik direct weggedrukt en geblokkeerd."

"Op omegle.com en chatroulette.com zitten heel veel van die vieze mannen die zich voor de webcam zitten af te rukken. Ze willen allemaal dat je (als je een meisje bent) voor hun gaat strippen enzo, maar dat doe ik natuurlijk iet, want dat is goor. Ik klik ze eigenlijk altijd weg."

Meestal zijn het meiden die met seksueel getint gedrag te maken krijgen, maar ook één op de vijf jongens uit ons onderzoek heeft dit wel eens meegemaakt. Een paar jongens deelden hun ervaringen met ons:

"Het ging steeds verder, van 'kusje in je nek' tot 'mijn hand gaat in je broek'. Hij schreef op msn ook in detail hoe hij seks met me wou hebben, inclusief welke standjes."

"Het gebeurde op Chatroulette. Iemand zonder webcam probeerde mij uit te lokken om me uit te kleden, in ruil voor foto's van hem/haarzelf die hij/zij me dan zou sturen via de chat."

"Toen ik 16 was ging ik voor het eerst op gay.nl. Ik kreeg de vraag of ik een seksslaafje was terwijl ik een totaal niet seks getinte foto als profielfoto erop had staan."

De meerderheid (55%) van de ondervraagden met zulke ervaringen gaf aan dat het hen niet veel deed. Een derde (29%) vond het wél vervelend, 13 procent vond het zelfs eng en bedreigend. Andere jongeren vinden het juist grappig (16%) of spannend (14%). Meestal reageren jongeren door deze persoon te blokkeren (61%).

"De webchat van radio 538, die toen nog bestond. Er was een hevige hoeveelheid sex-chatboxen die mensen zelf aan maakten. Als 14/15-jarige is dat wel heel spannend, dus ging ik er op in."

“Degene zei: wil je webcam seks? Ik heb direct nee gezegd, omdat ik wist dat het fout was. Hij zocht me op Hyves en Facebook op en zei: je bent een lekker meisje. Ik voelde me vervelend, het was verwarrend en kwetsend.”

"Er zijn wel eens mensen geweest die me zomaar toevoegden op Hyves. Dan accepteerde ik ze om te kijken of ik ze ergens van kende en omdat ik ook gewoon nieuwsgierig was. En dan verschenen er ineens seksuele opmerkingen op het chatscherm."

"Jongens vragen me wel eens of ik wil afspreken. Vaak vertellen ze dan wat ze (met me) willen doen. Ik stop het gesprek direct en denk er niet meer over na."

"Het gebeurde vooral op Hyves. ik kreeg in het begin een indruk dat het een normaal persoon was die gewoon contact zocht met onbekenden. Later bleek dat hij meer wou. Hij begon voorzichtig complimenten te maken en uiteindelijk ging het over dat hij me wel in zijn bed wou en dat ik vast wel een mooi lichaam had om genomen te worden. Daarna wou hij dus ook afspreken, waardoor ik diegene dus geblokkeerd heb."

"Het is meerdere keren voorgekomen op Badoo en Tagged. Jongens zochten contact met me: eerst neutraal, maar later willen ze dat je op MSN of Skype je webcam aanzet en vragen ze of je je shirt uit wil trekken. De eerste twee keer zette ik de cam uiteraard wel aan, maar later niet meer omdat deze jongens alleen maar op sex uit zijn."

"Het was in een chatroom, lang geleden, waarbij mensen gelijk vroegen wie ik was, hoe ik er uit zag, of ik zin had, etc. Erg vervelend maar ach dat zijn waarschijnlijk zielige wanhopige oude mannetjes dus ik wens ze veel plezier met hun zielige leventje."

"Het was een chatsite van TMF en diegene zei dat hij me wel even op zou zoeken. Ik ben toen erg geschrokken, heb het gesprek weggeklikt en ben nooit meer op de site gegaan."

"Het was via msn, ik had mijn adres die dag wel aan iemand gegeven dus ik dacht dat die het was. Bleek dus later van niet. De persoon wou wel graag al mijn maten weten want ik was zo'n knappe meid ik kon wel model worden. Wou ook mijn lingeriematen weten. En ik kon ook makkelijk geld verdienden door voor de webcam te zitten."

"Hij nodigde me uit als vriend en zei toen: 'Ik vind je knap en wil met je neuken'. Toen zei ik: 'O leuk voor je' en heb ik em geblokkeerd."

"Toen ik 17 was zei een jongen die ik niet kende dat hij ergens zat opgesloten en dat hij zelfmoord ging plegen als ik me niet liet zien voor de webcam en mijn lichaam niet zou ontbloten."

"Ik had van een oude man een reactie op mijn profielfoto op Hyves. Ik weet niet meer precies wat er stond, maar het was in ieder geval smerig. Ik heb dit bericht verwijderd, deze man geblokkeerd (was overigens geen vriend), mijn profiel beter afgeschermd en dit gemeld aan Hyves."

"Ik kreeg een bericht op Skype van iemand waarvan ik me niet kon herinneren dat ik hem kende, dus ik vroeg wie hij was. Hij vroeg of ik wilde webcammen met hem omdat hij cyberseks wou en alleen was. Ik heb hem verteld dat ik van hem walg, hem toen geblokkeerd en mijn privacyinstellingen aangescherpt."

"Ik kreeg wel eens berichten waar in stond: 'Hey schatje, je ziet er lekker uit, ik wil je wel eens wat beter leren kennen.' Ik reageerde hier niet op en verwijderde dit."

"Op de chatsite waarop ik zat waren seksuele opmerkingen en voorstellen vrij 'normaal'."

"Mijn schoolvriendin had veel contact met oudere mannen via internet. Ze werd gewoon benaderd op chatsites. Die mannen voegden al haar 'vrienden' toe. Als ik vroeg wie ze waren deden ze dreigend, zeiden dat ze wisten waar ik woonden en dat ik seks met ze moest hebben. Ik had daar niet om gevraagd, dus heb ik mijn vader erop afgestuurd. Mannen hebben mij niet meer lastig gevallen, maar dat meisje wel. "

"Een man zei op MSN dat hij een bad ging nemen maar wel wilde blijven chatten. Hij wilde dat ik een foto stuurde en mijn webcam aandeed. Amehoela."

"Het was op de site spele.nl die destijds nog een chat had. Hierop ging ik eerder, toen ik nog op de basisschool zat, chatten met mensen. Je moest dan je naam en leeftijd invullen. Ik kreeg dan wel vaker berichtjes van oudere jongens met sexueel getinte teksten."

"Of ik een sexafspraak wou en ook een keer of ik met iemand zijn vriend/vriendin naar bed wilde. Ik heb gezegd dat ze maar op zoek moesten gaan naar iemand anders omdat ik het niet nodig vind om zulke afspraakjes te maken."

"Op chatplaza.nl. Zodra je een nickname kiest, waaruit blijkt dat je een meisje bent, wordt je overstelpt met priveberichten die doorgaans beginnen met ''sex?''. Deze berichten klik ik standaard weg. Eenmaal verliep een gesprek wél leuk, deze persoon heb ik later via msn gesproken. Toen de webcam aanging bleek er echter een man achter te zitten die op hetzelfde uit was. Geen chatbox meer voor mij."