Alexander Pechtold is door de jongeren uit het 1V Jongerenpanel van tv-programma EenVandaag gekozen tot beste politicus van 2013. Hij staat op de eerste plaats met 17 procent van de stemmen. Op de tweede plaats eindigt Geert Wilders (14%) en derde staat Jeroen Dijsselbloem (9%). In totaal brachten ruim 1.700 jongeren hun stem uit.

Over eigen schaduw heen

De jongeren waarderen Pechtold omdat hij goed is in het debat (39%), duidelijke taal spreekt (29%) en de belangen van jongeren het beste behartigt (22%). Zoals een deelnemer aan het onderzoek het verwoordt: 'Alexander Pechtold is straight to the point, is scherp in debatten, maakt de indruk deskundig, een goede luisteraar en een goede leider te zijn en schreeuwt niet zomaar kwetsende dingen in het wild rond.' Verder wordt veel genoemd dat Pechtold vasthoudt aan het speerpunt onderwijs en dat hij het afgelopen jaar het kabinet meerdere malen heeft gesteund. 'Pechtold heeft in het afgelopen jaar op verschillende momenten het kabinet geholpen met het maken van plannen. Hij stapte over zijn eigen schaduw heen en maakte plannen in het belang van het land.'

Onder scholieren staat Geert Wilders op de eerste plek met 15 procent van de stemmen, gevolgd door Pechtold (13%). Diederik Samsom, de winnaar van vorig jaar, eindigt nu op de zesde plek.

Vertegenwoordiging jongeren

D66 wordt, net als in 2012, gekozen als de partij die de jongerenbelangen het beste behartigt. Dit heeft de partij vooral te danken aan de manier waarop D66 zich profileert op onderwijs.

Tweederde (65%) van de deelnemende jongeren is van mening dat de huidige politici te weinig oog hebben voor de belangen van jongeren.

Vanavond in EenVandaag krijgt Alexander Pechtold de Jongerenbokaal uitgereikt uit handen van presentator Gijs Rademaker. Aankomende maandag wordt in een speciale uitzending van EenVandaag bekend gemaakt welke politicus de publieksverkiezing 'Politicus van het Jaar' wint. 

over dit onderzoek
clock 16-12-2013 01:00

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 3 tot 13 december 2013, deden 1.751 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Dit onderzoek is uitgevoerd met medewerking van Habbo Hotel en CoolPolitics.

Download