Veertig procent van jullie heeft niet in de gaten dat je krabbels en foto’s op Hyves altijd online bewaard blijven. (Tenzij je je afmeld op Hyves natuurlijk, hopelijk verdwijnen ze dan...) Een kwart van jullie stelt zijn profiel voor iedereen open; driekwart schermt e-mail of telefoonnummer af. Privacy is hot!

Vrienden

Dat hyven een hobby is geworden, das duidelijk. Zo’n 274 niet-Hyvers moesten we er uit gooien (sorry!); meer dan 2.000 deelnemers hebben wél een hyves-profiel. Gemiddeld hebben jullie maar liefst 180 hyves-vrienden. Dat worden gezellig drukke verjaardagsfeestjes. Windows Live Space staat op de tweede plaats als populaire netwerksite. Een derde van jullie hyve’t elke dag; een vijfde een keer per dag. De meisjes hyven meer dan de jongens.

Gluren bij de buren

Wat te doen op Hyves? Hyves-‘gluren’ (gewoon rondsnuffelen) is populair, naast communiceren met goede vrienden. Geef jij jezelf bloot? Vooral aan hyves-vrienden storten we probleemloos onze intiemste gegevens in de openbare online slangenkuil. Meisjes zijn iets voorzichtiger met het vrijgeven van informatie. Zo laat twintig procent van de meisjes al z’n gegevens zien, ten opzichte van 33 procent van de jongens.

Puistjes en slechte haarcoup

Zestien procent van jullie zag wel eens een filmpje/ foto op iemand anders z’n Hyves die je liever eerst had goedgekeurd. Dronkenschap, oncharmante kiekjes ("ik trek een rotkop", "ik kijk erg idioot", "hele debiele foto’s", "gewoon een vet lelijke foto", "slechte haarcoup") en gekke buien op film/ foto spannen de kroon.

Toppunt van gênant: "Er was een filmpje waar je mij zag overgeven op een feestje." Hopelijk is dit filmpje weer verwijderd...

Andere reacties:

"Iemand anders heeft mijn foto gebruikt op zijn Partyflock-profiel! Terwijl ik deze persoon niet ken."

"Een foto waarop ik in een dronken bui op het podium stond."

"Gewoon een foto waar ik net mijn ogen dicht op sta of met een scheve mond omdat ik aan het hoesten ben."

"Het was gewoon een oerlelijke foto."

"‘Ik had heel diepe inkijk."

Over foto’s in bikini’s en foto’s waarop je ‘vrijwel bloot’ bent of veel puistjes hebt zijn jullie ook duidelijk: niet op internet ajb. Ook rook-foto’s zijn niet gewenst, zeker niet als je ouders je na je 18e rijlessen hebben beloofd (en je moeder ook gezellig op Hyves zit!)

Van wie heb je liever dat hij/ zij jouw profiel niet ziet?

1. Mijn werkgever (27%)

2. Mijn leraar (20%)

3. Mijn ouders (18%)

4. Mijn ex (9%)

Politie en baas op je Hyves

De helft van jullie vindt dat de politie altijd alle gegevens van Hyves-gebruikers mag inzien. Werkgevers die voor een sollicitatiegesprek eerst kijken op de Hyves: dat vindt 65 procent niet kunnen. Wees gewaarschuwd, want volgens veel onderzoeken gebeurt dit veel! Meisjes (40 procent) vinden het niet kunnen dat je met googlen op je achternaam op iemands hyves-profiel beland. Jongens hebben hier minder moeite mee (20 procent zegt: moet kunnen).

Krabbelen met je moeder

Eenderde van jullie ouders blijkt ook een hyves-profiel te hebben. Een invasie van ouders dus. En eenderde van hen checkt jullie Hyves, zonder dat je er zelf bij bent! Oppassen geblazen dus. Mogen ouders jullie hyves-vrienden worden? Zestig procent heeft daar geen problemen mee.

Watch your space

Ook Digibewust doet jaarlijks onderzoek. Op zoek naar heldere tips en adviezen om je online reputatie te bewaken? Check watchyourspace.nl.

Bekijk hier het item 'dump je vrienden' in EenVandaag.