Meer dan de helft van de gamende jongeren (52%) stelt dat gamen eerder goed dan slecht is voor hun ontwikkeling. Ze leren samenwerken, maken contact met jongeren over de hele wereld en zijn door het gamen beter in Engels. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met www.female-gamers.nl en www.gamez.nl onder ruim 2000 jongeren.

Van de ondervraagde jongeren speelt 87 procent games. De gamers vinden dat de negatieve kanten van gamen te veel worden benadrukt (67%).

Verslavend

De meeste jongeren die gamen vinden zichzelf niet verslaafd. Acht op de tien (78%) geven aan per direct te kunnen stoppen met gamen en slechts 12 procent vindt zelf dat ze eigenlijk te veel gamen.

Wel stelt bijna de helft (45%) van de gamers dat ze jongeren kennen die verslaafd zijn. Een kwart (24%) vindt iemand die tot 15 uur per week achter de computer zit verslaafd aan gamen, een meerderheid (68%) vindt dat iemand verslaafd is als hij of zij meer dan 20 uur per week gamed. Wel stelt 55 procent van de deelnemers dat een verslaving aan games minder erg is dan een verslaving aan drugs of alcohol.

Minder slaap

Ruim een derde (35%) van de gamers geeft aan door het gamen minder tijd te besteden aan school, een op de tien (12%) slaapt minder. Als de jongeren de helft van de tijd minder zouden moeten gamen, zouden ze vaker met vrienden optrekken (35%), meer sporten (26%), een leesboek pakken (24%) en meer tijd besteden aan school (23%).

Download