Jesse Klaver is door jongeren gekozen tot Politicus van het jaar 2017. Dat blijkt uit onderzoek onder JijVandaag, het jongerenpanel van EenVandaag.

De jongeren hebben een duidelijke voorkeur voor de nieuwere generatie politici: Thierry Baudet eindigt op de tweede plek, en met iets meer afstand volgt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. In totaal stemden 653 jongeren met leeftijden tussen 12 en 24 jaar.

Vernieuwend

Jesse Klaver won de jongerenprijs in 2015 en 2016 ook al. Dit jaar is hij populair omdat hij volgens de deelnemers 'in staat is gebleken iets los te maken bij jongeren en hen te laten nadenken over politiek'. Zijn vernieuwende manier van campagnevoeren met meet-ups en een focus op beeld zijn daarin belangrijke elementen. Ook vinden veel jongeren het knap dat GroenLinks onder leiding van Klaver is gestegen van 4 naar 14 zetels.

Thierry Baudet wordt geroemd omdat hij zijn partij, Forum voor Democratie, in 2017 op de kaart heeft gezet en hij het hele jaar relevant is gebleven. In Dijkhoff trekken vooral zijn humor, scherpte en 'normale gedrag' jongeren aan.

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel en het jongerenpanel JijVandaag kiezen jaarlijks de Politicus van het Jaar en de jongeren-Politicus van het Jaar. Op maandag 18 december wordt in de live-uitzending van EenVandaag vanuit Den Haag bekend gemaakt wie Politicus van het Jaar 2017 is geworden.

JijVandaag is het jongerenpanel van EenVandaag. Het bestaat uit jongeren met leeftijden tussen de 12 en 24 jaar die hun mening geven over actuele onderwerpen. De uitslagen van de peilingen zijn na weging representatief voor leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en spreiding over het land.