Tien jaar na het eerste homohuwelijk in ons land blijkt dat 87 procent van de jongeren het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht een goede zaak vindt. Negen op de tien (90 procent) willen het homohuwelijk dan ook niet afschaffen.

Een op de vijf (22 procent) vindt dat het slecht gesteld is met de acceptatie van homo’s in ons land. 78 Procent stelt dat het wel goed gaat met de homo-acceptatie. Homo’s zelf zijn iets minder positief over de acceptatie van homoseksuelen dan hetero’s. Driekwart van de deelnemers (74 procent) noemt Nederland een homovriendelijk land.

Enkele reacties: "Het kan altijd beter , want het discrimineren van homo's is nog steeds helaas in Nederland aan de orde."

"Hoewel er genoeg incidenten zijn, is homoseksualiteit iets dat openlijk besproken kan worden. Het homohuwelijk helpt ook zeker mee aan bredere acceptatie."

Homoliefde op televisie

Enige weken geleden was er veel ophef over de eerste vrijscène van de personages Edwin en Lucas in de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden (GTST). Een op de vijf (20 procent) jongeren vindt een vrijscène tussen twee mannen in een soap op televisie niet kunnen. Een ruime meerderheid (78 procent) heeft er geen problemen mee. De deelnemers die de bewuste scène hebben gezien, hebben er het minste moeite mee.

"Ik dacht eigenlijk dat het heel goed ging met de homo-acceptatie, maar sinds die ophef over die homo's bij gtst vraag ik me af in hoeverre we het accepteren allemaal."

Uit de kast

Bijna zeven op de tien (68 procent) deelnemers zegt er geen moeite mee te hebben als een broer of zus morgen zou vertellen homoseksueel te zijn. 16 Procent van de jongeren zou dit maar kunnen moeilijk accepteren. Bij een beste vriend of vriendin ligt dit anders: 76 procent van het panel zou het geen probleem vinden als die uit de kast zou komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.