Wordt op jouw school wel eens gediscrimineerd? Dat vroeg het 1V Jongerenpanel aan 961 scholieren. Van die groep gaf bijna de helft (47%) aan dat er wel eens sprake is van discriminatie: volgens een kwart vanwege huidskleur, gevolgd door afkomst en seksuele geaardheid.

Ik mocht een keer ergens niet in omdat ik een andere huidskleur had', laat een scholier anoniem weten aan het panel van tv-programma EenVandaag. Een andere deelnemer zegt: ‘Ook ben ik wel eens bedreigd op school. Ze zeiden dat ze me met een aansteker zouden aansteken (zodat ik nog bruiner zou worden) als ik mijn huidskleur niet zou veranderen.’

Een behoorlijk heftig voorbeeld, maar discriminatie gebeurt ook subtieler volgens de respondenten. ‘We hadden het met maatschappijleer over de multiculturele samenleving en de leraar wilde alleen maar van het Marokkaanse en het Turkse meisje uit onze klas dingen weten’, vertelt iemand bijvoorbeeld.

Discriminatie op school gebeurt het vaakst vanwege huidskleur (28%), gevolgd door afkomst (24%) en seksuele geaardheid (22%). Geloof (17%) staat op de vierde plek, blijkt uit de enquête. Gelijk ook werd gevraagd of de discriminatie erger is geworden het laatste jaar. Zo’n 42 procent zegt dat het gelijk is gebleven, volgens 20 procent is het toegenomen, nog eens 20 procent zegt dat het juist is afgenomen. Veel scholieren geven aan dat school er vrijwel geen aandacht aan schenkt, terwijl dat soms wel helpt. ‘We hebben op school een project dat over vrijheid van meningsuiting en discrimineren gaat. Doordat we daar gesprekken over voeren, worden we er bewuster van’, zegt een leerling. Het is voor scholen moeilijk om iets tegen discriminatie te doen, geven de scholieren aan, omdat het vrijwel niet gemeld wordt. Ook vindt het lang niet altijd tijdens de lessen plaats.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is gehouden van 26 februari tot en met 9 maart 2015. Er deden 961 middelbare scholieren mee. De uitslag is gewogen op drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.