Een derde van de jongeren (32%) is wel eens op internet op een seksueel getinte manier benaderd door een vreemde. Van deze groep is dit 70 procent wel eens overkomen toen zij jonger dan 16 waren. Een ruime meerderheid (61%) heeft dit aan niemand verteld.

Het overkomt vooral meiden: van hen is 45 procent online op een seksueel getinte manier benaderd door iemand die zij niet in het echte leven kennen. Maar ook één op de vijf jongens heeft dit wel eens meegemaakt. 

Seksueel getint gedrag vooral op chatsites

Een vijfde van alle ondervraagde jongeren (19%) kreeg online een seksueel getint voorstel en 11 procent een seksueel getinte foto of video. Meestal gebeurde dit op een chatsite (56%), maar ook geregeld op sociale netwerken zoals Hyves (14%) en Facebook (11%). Een derde van de jongeren (33%) is het eens met de stelling: ‘Ongewenst seksueel getint gedrag is nou eenmaal een onderdeel van sociale media, dat weet je als je op zulke sites zit.’

Jongeren: ‘Het doet me weinig’

Driekwart (72%) vindt dat seksueel getint gedrag op internet serieus genomen moet worden, maar de meeste jongeren die het overkwam (55%) deed het weinig. Zij ondernamen dan ook weinig actie: slechts een kwart heeft het aan vrienden verteld, en 10 procent aan hun ouders. Bijna niemand stapt naar de politie. Wel heeft de meerderheid (61%) degene die dit gedrag vertoonde, geblokkeerd of uit de vriendenlijst verwijderd. 

Bevriend met vreemden

86 procent van de jongeren met een account op Facebook, Hyves of Google+, heeft wel eens een vriendschapsverzoek gekregen van iemand die zij niet kenden. Een derde (29%) heeft op die sociale netwerken ook daadwerkelijk vrienden/contacten die zij niet in het echte leven kennen.

Over dit onderzoek 

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 5 tot 18 oktober 2012, deden 1714 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Oproep: Jij maakt het nieuws!

De uitslag van dit onderzoek verscheen op de website en in de uitzending van NOS op 3 (vanaf 3.20 minuut). Ook werd deze gepubliceerd door Spits. Ben je tussen de 12 en 24 jaar en wil ook jij je mening geven over actuele onderwerpen? Meld je hier aan voor het 1V Jongerenpanel. 

Hulp of info over vervelende internetervaring nodig?

Helpwanted en Meldknop.nl bieden informatie, hulp en advies aan jongeren die iets vervelends, zoals seksueel getint gedrag, hebben meegemaakt op internet. In het fimpje over Meldknop.nl rechts in beeld vertellen jongeren wat zij voor vervelends meegemaakt hebben op internet. 

Download

Uitslag onderzoek online seksueel getint gedrag (bij NOS op 3)